ZAVRŠEN OČEVID Napad na policajce teroristički čin, napadač bio sklon religijskom ekstremizmu

Napad na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi
bhrt

Završen je očevid u Bosanskoj Krupi nakon što je maloljetnik ubio jednog i teškog ranio drugog policajca u policijskoj stanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za N1 potvrđeno, ovo kazneno djelo je okarakterizirano kao terorizam.

Rečeno nam je i to da će u 8:00 sati u Bihaću biti održan sastanak Koordinacijskog tijela, predstavnici MUP i Uprave policije a premijerom USK razgovarat će o mjerama koje će poduzimati.

Podsjećamo, sinoć je maloljetnik (2009.) ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i napao policajca Ognjena Marana nožem koji je preminuo uslijed ozljeda. Njegov kolega Avdo Hasanović je teško ranjen i trenutno je hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubljankić” i u stabilnom je stanju.

Prema neslužbenim informacijama, napadač je prije ovog čina slao čudne poruke poznanicima, opraštajući se od njih. Oni koji su ga poznavali navode da je bio sklon i religijskom ekstremizmu, piše Klix.ba.

Maloljetnik odmah uhićen

Maloljetnik je odmah sinoć uhićen i pod nadzorom je policijskih organa.

U Bosanskoj Krupi su pojačane mjere sigurnosti, a jake policijske snage su gotovo na svakom koraku bile tijekom noći.

Na mjesto zločina sinoć je stigao i ministar policije Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija.

''Ovo je jedna velika tuga, a osobito nas je iznenadila činjenica da je riječ o maloljetniku koji ima sve 15 godina. Biste li vi očekivali da vas 15-godišnjak napadne nožem? On se usudio ući u policijsku stanicu i napasti policijske službenike. Ovo je alarm gdje se trebamo kao društvo zapitati što se događa'', rekao je.

Ministar Habibija je najavio povećanje razine sigurnosti oko ustanova od posebnog značaja.

Nenormalne okolnosti

Medijima se jučer navečer obratio i gradonačelnik Armin Halitović.

"Što god da kažemo za ovo što se dogodilo u Bosanskoj Krupi je i malo i puno. Mi smo jedan tolerantan i miran grad, i ovo nas je sve zaista šokiralo. Jednostavno ne možemo vjerovati da se to dogodilo u Bosanskoj Krupi, jer ovo je grad u kojem nema nekih većih problema", istaknuo je Halitović, a prenosi Klix.ba.

Poručio je i da je riječ o "nenormalnim okolnostima"

"Pozivam građane da ostanu mirni i da ne podliježu bilo kakvim pričama, kojih će sigurno biti. Pozivam ih da umjereno prate portale i da sve komentare, koji znaju biti zlonamjerni, uzimaju s rezervom", dodao je.