ZASTUPNIČKI DOM Na dnevnom redu nema rebalansa proračuna koji čekaju umirovljenici

Zastupnički dom PFBiH usvojio Zakon o registru pedofila u FBiH
Ilustracija/Fena

Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, točnije, predsjedatelj Dragan Mioković zakazao je dvodnevno zasjedanje ovog doma 22. i 23. listopada, a na prijedlogu dnevnog reda nalaze se 22 točke od kojih su četiri prijedlozi zakona i 11 nacrta zakona...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ovim točkama nema fiskalnih zakona, Južne interkonekcije, rebalansa proračuna na koji čekaju umirovljenici kako bi dobili jednokratnu pomoć, piše Faktor.

''Ono što bi se trebalo nalaziti na dnevnom redu, toga nema. Nema fiskalne reforme, izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak. Nema rebalansa proračuna na koji čekaju umirovljenici, nema Južne interkonekcije, strateškog zakona. To pokazuje da se nastavlja praksa odlaganja tih krupnih pitanja o kojima nema konsenzusa. Sjetimo se izjave federalnog premijera Nermina Nikšića koji se hvali kako se na Vladi Federacije BiH sve jednoglasno usvaja. Nažalost, imamo kao nus pojavu da ključna pitanja, stvari koje su bitne, ne dolaze na Vladu jer o njima nema konsenzusa. S druge strane, one stvari, neću kazati koje nisu bitne, nisu krucijalne u ovom trenutku za građane, prolaze s jednoglasnim glasanjem na Vladi'', prokomentirao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH, a koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku ovog doma.

Naglašava kako je apsurdno rebalans proračuna raditi u studenom jer se tada planira proračun Federacije BiH za narednu godinu.

Umirovljenici u FBiH traže da se do kraja listopada, kada već nije moglo prije održavanja Lokalnih izbora, isplati jednokratna novčana pomoć. Njihov prvobitni zahtjev je po 200 KM korisnicima čije mirovine ne prelaze 1.000 KM, a po 100 KM onima čije su mirovine iznad 1.000 KM. Na sastanku u Vladi FBiH rečeno im je da će se rebalansom proračuna odrediti koja visina pomoći će biti. 

Najvjerojatnije je da će umirovljenici tražiti da oni s najvišim mirovinama ne dobiju ovu pomoć.