ZAŠTO JE ZAPRAVO NASTAO KOLAPS? Utvrđeni uzroci nestanka struje, ispadi se događali i dan ranije

Dalekovod struja
Ilustracija / hercegovina.info

Neovisni operator sustava Bosne i Hercegovine (NOS) održao je jučer hitan sastanak s ukupno 40 sudionika povodom jučerašnjeg nestanka struje u BiH i zemljama regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su sudjelovali Europska mreža operatora prijenosnog sustava za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Europa te ostali sudionici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan sudionik u sanaciji incidenta.

Na sastanku, koji je održan jučer u razdoblju od 16:30 do 18 sati, razmatrano je koji su to uzroci doveli do prekida u opskrbi električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

"Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnog Gori i Albaniji u krakom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnog Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida", priopćeno je iz NOS-a te dalje dodaju:

"Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi... Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid dogodio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji", priopćili su iz NOS-a.

Istaknuli su i najavili da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za jučerašnji nestanak struje.

Idući sastanak o ovom pitanju bit će održan u ponedjeljak.