ZAŠTO JE SIPA PRETRESALA VSTV Vjeruje se da je sudac Debevec osjetljive predmete nedozvoljeno davao sebi lojalnim sucima

Ranko DEbevec

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su u petak u prostorije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u sklopu akcije "Kodeks", prema naredbi Suda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru proširene istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e pretresli su server CMS-a Suda BiH zbog osnovane sumnje na zloupotrebu prilikom dodjele predmeta sucima. Pretres je izvršen u prostorijama VSTV-a, gdje se nalazi server CMS-a. Kako otkriva Dnevni avaz, Tužiteljstvo istražuje kako je osumnjičeni Debevec, kao tadašnji predsjednik Suda, manipulirao predmetima putem CMS sustava.

Utjecaj na predmete

Naime, Debevec je, kao čelni čovjek najvažnije pravosudne institucije u državi, navodno namještao sudska vijeća i suce koji su mu bili naklonjeni.

Ove Debevčeve aktivnosti posebno su se odnosile na predmete povezane s osobama bliskim njemu, poput Osmana Mehmedagića Osmice, Fadila Novalića, Dragana Mektića i mnogih drugih. Vjeruje se da je Debevec ovakvim postupcima izravno utjecao na predmete i postupke. Ovaj pretres SIPA-e dolazi u trenutku dok se očekuje podizanje optužnice protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Pod optužnicom bi se mogao naći i zaposlenik Suda BiH, Milisav Pijuk, koji je ranije uhićen u vezi s ovim predmetom. Jedna od mogućnosti je razdvajanje predmeta ili postizanje sporazuma o priznanju krivice, što je vrlo izgledno. Međutim, u slučaju Debevca i Osmice, koji su uhićeni sredinom prosinca prošle godine i nakon tri mjeseca pritvora brane se sa slobode uz mjere zabrane, situacija je jasnija.

Brojne zlouporabe

Njima se pripisuje zlouporaba položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita.

Tužiteljstvo je tijekom istrage saslušalo više od 50 svjedoka povezanih s Debevcem i Osmicom. Riječ je uglavnom o zaposlenicima Suda i OSA-e, koji su do detalja opisali što su i kako radili, posebno prema uputama Debevca.

Jedan svjedok detaljno je opisao tužiteljici Bojani Jolović iz Tužiteljstva BiH sve što je morao učiniti po naredbi Osmice i Debevca, uključujući uništavanje više od 60 akata o prisluškivanju. Jasno je opisano zašto su prisluškivani dežurni suci Suda BiH i dva suradnika Tužiteljstva BiH.

Priča o „agentima“ OSA-e samo je dio niza zloupotreba Debevca, koji se predstavljao kao Dževdet i Dževad.

VSTV: Pretres se odnosi isključivo na Sud BiH

Zbog velikog broja upita novinara i medijskih članaka, a s ciljem objektivnog informiranja, želimo obavijestiti javnost da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sustava za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) u vezi s predmetima Suda Bosne i Hercegovine, priopćili su iz VSTV-a.

U vezi s tim, želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine uspostavilo CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete. Ovaj pretres ne odnosi se na cjelokupan sustav, već isključivo na Sud Bosne i Hercegovine - navode iz VSTV-a.