ZAPOŠLJAVANJE U 'CESTE MOSTAR' Deset osoba nezakonito zaposleno, 96 javnih nabavki proveli mimo zakona

Ceste Mostar revizorsko izvješće

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine pri reviziji javnog poduzeća 'Ceste' sa sjedištem u Mostaru pronašao je niz nepravilnosti i sumnjivih radnji, a najviše se odnose na nezakonito zapošljavanje u toj instituciji, nerazmatranje i neusvajanje godišnjih strateških planova revizije, a zanimljivo je i da su prestali primjenjivati zakon o javnim nabavkama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su revizori naveli, prijem deset zaposlenika izvršen je bez procedure javnog oglašavanja, pozivajući se na izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Međutim, Društvo je angažiranje osoba na određeno vrijeme vršilo tijekom cijele godine, čime nisu ispunjeni uvjeti iz Uredbe, s obzirom na to da se radi o sistematiziranim radnim mjestima za koja je trebalo provesti procedure javnog oglašavanja.

Na ovaj način nije ispoštovana transparentnost prilikom zapošljavanja u skladu sa zakonom o radu. Također, i primjena izuzeća shodno Uredbi nije ispoštovana, s obzirom na to da je Društvo zaključilo novi ugovor na određeno vrijeme s istom osobom nakon isteka roka od šest mjeseci.

Uz to, u 'Cestama' su ignorirali i zakon o javnim nabavkama na temelju odluke Skupštine od prije dvije godine. Tijekom 2023. godine provedeno je 96 postupaka i zaključeni su ugovori ukupne vrijednosti od 6.304.370 maraka bez primjene zakona. Međutim, JP 'Ceste' su obvezne primjenjivati zakon o javnim nabavkama.

Ceste Mostar revizorsko izvješće

Također, nisu razmatrani ni usvojeni strateški i godišnji planovi interne revizije za 2023. godinu kao temeljni dokumenti kojima se definira procjena rizika i prioriteti aktivnosti revizije, niti su glavni i interni revizor izvršavali poslove interne revizije, što nije u skladu sa Statutom.

Među istaknutim pitanjima, revizori su naveli problematiku Nadzornog odbora koji nije bio imenovan od 2. studenoga 2022. do 31. ožujka 2023. godine, a Odbor za reviziju iako je bio imenovan, prvih pet mjeseci 2023. godine nije obavljao dužnosti.

Kao i kod većine državnih poduzeća pogrešno je vođena evidencija o radnom vremenu tako što je kod svih zaposlenika iskazan identičan početak i kraj radnog vremena, zbog čega revizori izražavaju sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Revizijom je utvrđeno da su u okviru ovih troškova evidentirani troškovi koji se ne odnose na razdoblje izvještavanja. Odabranim uzorkom i uvidom u račun i otpremnice dobavljača „Putovi“ d.o.o. Grude utvrđeno je da je isporuka asfalta izvršena tijekom prosinca 2022. godine u vrijednosti od 108.870 KM, a račun izdat i evidentiran 20. 3. 2023. godine, čime su troškovi revidiranog razdoblja precijenjeni za 108.870 KM što nije u skladu s odredbama zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Najviša plaća isplaćena u 2023. godin iznosila je 5.907 maraka, najniža 645 maraka, dok je prosječna plaća na razini Društva iznosila 1.135 maraka.

Asfaltiranje u Bleiburških žrtava

Cijelo izvješće dostupno je na linku OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.