ZANIMA LI IKOGA EKOLOŠKI PROBLEM? Neretva zbog hidroelektrane Ulog mijenja boju te sadrži kadmij i olovo

HE Ulog Neretva
Atelje za društvene promjene - ATC

Fondacija Atelje za društvene promjene opet upozorava na ekološki pogubnu izgradnju HE Ulog koja se nalazi u Republici Srpskoj, ali njezina izgradnja će utjecati na cijeli tok Neretve čije su posljedice već vidljive na određenim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedena organizacija 14. kolovoza tekuće godine obratila se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove sa zahtjevom za vršenje izvanrednog inspekcijskog nadzora nad hidroelektranom (HE) "Ulog" koja se gradi u blizini Kalinovika. Ovaj zahtjev upućen je nakon uočenog pomora riba i rakova nizvodno od brane spomenutog elektroenergetskog objekta.

15-ak dana kasnije na terenu je boravio republički vodni inspektor koji je u nalazu ukazao na više stavki koje se mogu označiti problematičnim.
Između ostalog, naveo je da je "voda uzvodno od brane i nizvodno od ispusta brane izrazito tamno-zelene boje", uz objašnjenje da nije moguće utvrditi precizan uzrok. Zbog toga je istakao da je potrebno hitno izvršiti ispitivanja u cilju utvrđivanja utjecaja brane i akumulacije na kvalitetu vode, no nije precizirano tko to treba učiniti i kada, odnosno što podrazumijeva "hitno".

Također, ispitivanjima površinske vode iz srpnja tekuće godine na dva lokaliteta u neposrednoj blizini HE "Ulog" utvrđeno je prisustvo različitih metala, uključujući i teške metale poput kadmija i olova, čija koncentracija prelazi dozvoljene granične vrijednosti za ovu kategoriju vodotoka.

Ni višegodišnja upozorenja aktivista i naučnih i stručnih autoriteta iz oblasti geologije, koji su isticali da na ovom mjestu nije preporučljivo izvođenje bilo kakvih građevinskih radova, kako zbog izuzetno nestabilnog i trusnog tla, tako i zbog činjenice da se radi o seizmološki najaktivnijem području u Bosni i Hercegovini, nisu pokolebala vlasti u entitetu Republika Srpska da gdje god je to bilo moguće udovolje interesima privatnog investitora EFT Group, u vlasništvu Vuka Hamovića, najvećeg trgovca električnom energijom u regiji.