ZAKON O MIROVINAMA FBiH Kazna za prijevremeno umirovljenje, nagrada za produženi rad

umirovljenici
Ilustracija/Unsplash

Postojeći Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH koji je stupio na snagu 2018. godine kažnjava one koji žele otići u izuzetnu prijevremenu mirovinu umanjenjem za svaku godinu ranijeg umirovljenja za četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovaj zakon i nagrađuje, ali one koji nakon ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu nastave raditi.

''Osiguraniku koji ostvari pravo na starosnu mirovinu, za svaki mjesec kasnijeg odlaska u starosnu mirovinu koje je proveo u osiguranju u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene mirovine uvećava se za 0,166666 posto, odnosno za dva posto na godišnjoj razini. Naprimjer, ako osiguranik ostvari pravo na starosnu mirovinu s navršenih 65 godina i pet mjeseci života, ostvareni iznos mirovine uvećava se za 0,833333 posto'', objasnili su u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, prenosi Faktor.

Pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno kada navrši 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža. Odnosno, kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Što se tiče odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu, u ovoj godinu u tu mirovinu mogu otići žene s 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Kada je riječ o muškarcima, u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu mogu oni koji imaju 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Umanjenje na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu je trajno.