ZAHTJEVA ZAMJENU VETERINARA Nevesinjac u znak prosvjeda drugi put prosipa mlijeko ispred zgrade Općine Nevesinje

Prosipanje mlijeka ispred zgrade Općine Nevesinje
Hercegovina.info

Veselin Šešlija iz nevesinjskog sela Bratač kaže da je zbog nesavjesnog i neodgovornog postupanja veterinara već više od mjesec dana prinuđen da svaki dan prolije oko 100 litara mlijeka jer mu je onemogućeno produženje mliječnog kartona kako bi svoje mlijeko mogao plasirati u javnost i ponuditi otkupnim stanicama. Ispred zgrade Općine Nevesinje u znak prosvjeda već drugi put prolijeva mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Zoran Damjanac, doktor veterinarske medicine tvrdi da je uradio sve po propisima i da stoji iza svojih postupaka. Šešlija novu priliku za testiranje svojih krava i dobivanje mliječnog kartona ima već za nekoliko dana, ali on tvrdi da su odnosi između njega i veterinara narušeni i da povjerenje ne postoji, pa zahtijeva zamjenu veterinara.

Prosipanje mlijeka ispred zgrade Općine Nevesinje

Šešlija priznaje da su greškom pustili krave na ispašu kada je veterinar trebao doći kako bi završio neophodno testiranje na tuberkulozu, ali dodaje da je nadležni veterinar testiranje mogao završiti nakon ispaše, ali to nije želio učiniti.

"To je zbog vađenja krvi u krava, kontrola je bila nakon tri dana, brat je slučajno pustio krave na pašu dok sam ja nosio mlijeko na otkupnu stanicu, ja sam ga nazvao i zamolio da dođe navečer, da se to sve odradi, da bude u svom protokolu, da budemo zadovoljni, nisu htjeli doći. To je moja egzistencija, ja živim od toga. Ispred općine sam i neki dan prosipao mlijeko, policija mi je pisala kaznu, opet ću prosipati, ja neću odustati od ovoga, ja nisam nikakav kriminalac, hoću da živim od svog rada", kaže Šešlija za Hercegovina.info.

Zoran Damjanac, nadležni veterinar za selo Bratač, kaže da nije mogao sačekati da se krave Veselina Šešlije vrate s ispaše jer bi u tom slučaju prošlo 4 sata koliko se tolerira nakon isteka 72 sata, nakon čega više nije moguće očitati rezultat.

Prosipanje mlijeka ispred zgrade Općine Nevesinje

"Na imanju dotičnog gospodina urađene su obavezne veterinarske mjere. Pošto čovjek, odnosno njegova farma daje mlijeko za javnu potrošnju, kod životinja je rađena bruceloza, glukoza i tuberkuloza. Ova tuberkulizacija se radi tako što se prvi dan ubrizga tuberkulin i poslije 72 sata se rade kontrolne reakcije. Na osnovu toga se ustanovi je li životinja pozitivna ili negativna, odnosno može li ili ne može davati mlijeko za javnu potrošnju. Dotični gospodin treći dan, poslije 72 sata nije ostavio životinje na imanju iz njemu znanih razloga, pustio ih je na pašu tako da mi nismo mogli očitati reakciju i samim time nismo mogli završiti tuberkulizaciju životinje", ističe Damjanac.

Veselin Šešlija tvrdi da je izgubio povjerenje u veterinarsku ambulantu te da zbog narušenih odnosa između njega i veterinara Damjanca, traži zamjenu veterinara.

"Ja tražim smjenu veterinara, da raskinemo sve ugovore s njima, hoću drugog veterinara, da mi se omogući i da živim od svog rada i truda, a on to neće. Zvali smo pomoćnika ministra, rekao nam je da je to nemoguće. Što je nemoguće? Kad se može promijeniti jedan doktor, što ne možemo promijeniti veterinara", tvrdi Šešlija.

S druge strane, Damjanac tvrdi da bi na njegovom mjestu svaki kolega uradio isto. Dodaje da potpuno stoji iza svojih odluka.

"Svaki veterinar će mu odraditi ovako, ovo je pravilo službe, nisam ga ja izmislio, svi veterinari koji rade, rade na ovaj način. Da sam uradio bilo što drugačije, mimo zakona, uradio bih pogrešno i napravio bih stručnu grešku. Stojim iza svojih odluka, a Ministarstvo će donijeti odluku trebam li sam ili u suradnji s inspekcijom otići i uraditi tuberkulizaciju ponovo."

Prosipanje mlijeka ispred zgrade Općine Nevesinje

Veselin Šešlija se obratio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa zahtjevom za zamjenu veterinara.

U razgovoru s Negoslavom Lukićem, koji je pri Ministarstvu poljoprivrede RS zadužen za veterinarstvo, dobio je informaciju da je zamjena veterinara nemoguća budući da se veterinari certificiraju na 5 godina i raspodijele na rejone.

Istu informaciju je od Lukića, zaduženog za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, dobila i Zagorka Grahovac, zastupnica liste Zapravdu o red u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je ovaj problem iznijela tijekom posljednje sjednice Narodne skupštine RS.

Dodaje da je u ugodnom razgovoru s Negoslavom Lukić iz nadležnog ministarstva dobila usmeno uvjerenje da će dati sve od sebe kako bi se našlo kompromisno rješenje ove situacije. A kompromis još uvijek nije na pomolu budući da Šešlija kategorički tvrdi da Zoran Damjanac i njegov sin Stefan, koji je također veterinar, nemaju što tražiti u njegovoj štali.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.