ZABRINJAVAJUĆE Djeca i mladi u BiH sve češće pozivaju Plavi telefon zbog straha i suicidalnih misli

poziv mobitel
Unsplash

U Bosni i Hercegovini postoji Plavi telefon, savjetodavna linija za pružanje psihološke pomoći i podrške putem besplatnog broja telefona (080 05 03 05) i chat savjetovanja namijenjena djeci i mladima, ali i odraslim osobama koje imaju poteškoća s djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslugu Plavi telefon pokrenula je Udruga "Nova generacija" iz Banje Luke 2013., a do danas je zaprimljeno više od 65.400 poziva, više od 7.500 upita putem chat savjetovanja te je nadležnim institucijama upućeno više od 250 prijava sumnji na nasilje nad djecom i odraslim osobama.

Koordinatorica rada Plavog telefona Maja Kovačević kazala je za Faktor kako se za pomoć i podršku najčešće obraćaju djeca uzrasta između 14 i 18 godina, pri čemu su djevojčice/djevojke te koje se češće obraćaju i razgovaraju sa savjetnicima.

''U tijeku jednog dana, djeca i mladi u prosjeku pozovu Plavi telefon otprilike 50 puta, dok se putem online chata jave u prosjeku 15 puta. Ali važno je napomenuti da su putem online chata svi razgovori savjetodavnog karaktera dok se putem telefona djeca javljaju i kako bi testirala uslugu i provjeravala mogu li zaista imati povjerenja u savjetnike. Zbog toga djeca i mladi izmišljaju različite priče ili se šale te pozivaju i po 20 do 30 puta kako bi vidjeli kakva će biti reakcija savjetnika. Kada uvide da su savjetnici tu za njih da im pruže pomoć i podršku, da ih neće ismijavati ili osuđivati, djeca se odluče da pozovu i ispričaju problem koji zaista imaju'', kaže Kovačević.

Naglašava kako se djeca i mladi u Bosni i Hercegovini najčešće javljaju kako bi razgovarali o problemima s mentalnim zdravljem pri čemu su najzastupljenije teme strah i anksioznost, panični napadi, depresija, samoozlijeđivanje te suicidalne misli i ideje.

''Pored mentalnog zdravlja, česta tema razgovora su i nasilje i zlostavljanje pri čemu je najzastupljenije nasilje u obitelji i nasilje putem interneta. Isto tako, djeca i mladi često se obraćaju kako bi razgovarali o vršnjačkim i obiteljskim odnosima, o problemima u školi te kako bi se informirali o seksualno reproduktivnom zdravlju'', govori Kovačević.

Naglašava da kada su u pitanju razgovori koje se tiču mentalnog zdravlja, u posljednje tri godine broj razgovora na ovu temu je i do četiri puta veći nego u odnosu na ranije razdoblje.

''Od ukupnog broja svih savjetodavnih i informativnih razgovora u prošloj godini, 35 posto se odnosi na navedenu kategoriju pri čemu se djeca i mladi najčešće obraćaju zbog straha i anksioznosti, depresije te suicidalnih misli i ideja. U tijeku prošle i ove godine, imali smo perioda kada svaki dan imamo 1-2 suicidalna razgovora, dok ranijih godina, naprimjer u tijeku 2021. godine smo imali 2-3 suicidalna razgovora mjesečno'', kazala je koordinatorica rada Plavog telefona.
 
Plavi telefon ima dobru uspostavljenu suradnju s centrima za socijalni rad, policijskim upravama i ombudsmanima za djecu.

Sve informacije koje savjetnici zaprime, a tiču se sumnji na nasilje i suicid, prosljeđuju se nadležnim institucijama, koji postupaju u skladu sa svojim nadležnostima.

Plavi telefon nema financijsku podršku institucija, ali teže ka tome da se njegov rad sustavno podrži. Dostupan je svakim radnim danom od 09 do 17 sati.

''Mjesečno imamo između 200-300 propuštenih poziva koji nastaju nakon završetka radnog vremena. Nadamo se kako bismo sustavnom podrškom mogli produžiti radno vrijeme kako bi djeca imala veći pristup uslugama koje su im potrebne'', zaključila je Kovačević.