ZA 57 MILIJUNA MARAKA Kineska tvrtka će štititi cyber prostor, javnu upravu i kritičnu infrastrukturu Republike Srpske

ELINC
ELINC

Nakon što je portal Capital otkrio da je Vlada Republike Srpske sa kineskom kompanijom ELINC u tajnosti potpisala 57 milijuna maraka vrijedan ugovor za nabavku softvera za digitalnu zaštitu, stigla je i potvrda iz Agencije za informacijsko-komunikacijske tehnologije Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su naveli da su u proteklih godinu dana izvršili detaljnu analizu stanja informacijske sigurnosti u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama, izradili smjernice razvoja informacijske sigurnosti i izvršili projektiranje novog nacionalnog sustava zaštite.

Navode da on po veličini, resursima i složenosti predstavlja najveći IKT projekt u Srpskoj.

“Projekt je samoodrživ i ima za cilj punu zaštitu cyber prostora Republike Srpske“, istakli su iz Agencije.

U skladu sa predviđenom dinamikom, iz Agencije su naglasili da se do kraja kolovoza očekuje početak implementacije projekta.

“Implementacija je predviđena u dvije paralelne faze. Omogućava potpunu integraciju državnih organa, akademskog i privatnog sektora u upravljanju incidentima. Funkcije zaštite u odnosu na korisnike se ogledaju u zaštiti tri grupe korisnika: javne uprave i kritičnih infrastruktura, zaštiti djece i zaštiti mikro, malih i srednjih poduzeća“, istaknuto je u priopćenju.

Iz Agencije su istakli da će sustav štititi javnu upravu i kritične infrastrukture koje čini 780 institucija republičke razine.

“Za partnera je, u skladu sa smjernicama Vlade za upravljanje krizom lanaca oskrbe i politički motiviranih ne-UN sankcija, izabrana kompanija ELINC, specijalizirani proizvođač opreme iz domene nacionalnih sustava informacijske sigurnosti“, navedeno je u priopćenju.

Capital podsjeća kako su otkrili ugovor sa Kinezima koji je potpisan početkom lipnja ove godine, a nakon toga je na njega stavljena oznaka tajnosti, da bi se od javnosti sakrilo još jedno trošenje desetaka milijuna maraka na softver, kao i njegova namjena.

Planirano je da se ovaj softver implementira u sve institucije u Srpskoj na rok od deset godina, a ELINC je posao dobio na osnovu prethodnog dogovora iza zatvorenih vrata, bez natječaja i obavještavanja građana iz čijih će se džepova sve to platiti.

Detalje iz ovog posla možete pročitati u tekstu “Srpska tajno sklopila ugovor od 57 miliona sa kineskom firmom povezanom sa vojnom industrijom”.

Inače, ELINC China Co., Ltd. (ELINC), u potpunosti u vlasništvu China Electronics Corporation (CEC), osnovan je 1989. godine u Pekingu, Kina. Fokusiran na obrambenu elektroniku, industrijska rješenja i kibernetičku sigurnost, ELINC pruža vrhunske proizvode i sustave te podršku tijekom životnog ciklusa koja obuhvaća savjetovanje, razvoj i povezane usluge.