VRELI DANI PRED NAMA Uz visoko UV zračenje, zbog saharskog pijeska opet zamućeno nebo u sivkastim nijansama boja

Vrućina žena kišobran
Hercegovina.info

Danas i sutra u Bosni i Hercegovini prijepodne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura do 38 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevna prognoza

U utorak u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stupnjeva.

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stupnjeva.

U četvrtak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Ponegdje u planinskim područjima moguć je i kratkotrajni lokalni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 21, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 39 stupnjeva.

U razdoblju od 18. do 20 srpnja očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. srpnja prema raspoloživim prognoznim modelima temperature bi lokalno mogle biti iznad 40 stunpjeva Celzijusa. Važno je naglasiti da je za taj period indeks UV zračenja vrlo visok.

Prema riječima čapljinskog meteorologa Ilije Sušca vrhunac toplinskog vala se očekuje oko 12 i 13. srpnja kada se može mjeriti i do 42°C ili 43°C. Uslijed povećanih koncentracija čestica saharskog pijeska i prašine nebo zamućeno i sivkastih nijansi boja.

Biometeorološka prognoza

Jutro će još uvijek biti ugodnije i s više svježine, u drugom dijelu dana, vrućina i sparno vrijeme mogu kod osjetljivih osoba prouzročiti tegobe poput nervoze, dekoncentracije i malaksalosti. Noćni sati također će mjestomično biti neuobičajeno topli, stoga je za očekivati probleme sa snom. Neophodno je reducirati boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu. Sudionicima u prometu sugeriramo oprezniju vožnju.