VLASENIČKA TUGA PREGOLEMA Sve Kraljevićeve igre bez sudskog epiloga

Vlasenica Miroslav Kraljević
misbih.ba

Vlasenica, mala općina u Bosni i Hercegovini, nosi teško nasljeđe ratne prošlosti. Gradom upravlja Miroslav Mićo Kraljević, bivši zapovjednik jedinice "Jurišnici," koji se trenutno suočava s optužbama za ratne zločine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlost je davno prošla, ali u atmosferi kontinuiranog pritiska, mnogi Kraljevićevi neistomišljenici napuštaju grad. Oni koji ostaju, žive u strahu ili su marginalizirani.

Posljedice Kraljevićeve politike osjetili su mnogi, a oni koji su se usudili suprotstaviti, poput vatrogasaca iz Vlasenice, platili su visoku cijenu. Naime, vatrogasna jedinica je raspuštena 2023. godine, a preostali vatrogasci su dobili otkaze nakon što su odbili podržati političke skupove vladajuće stranke, prenosi Mapa istraživačkih medija.

Igre oko Ski-centra "Igrišta"

Mnogi su Kraljevićevi potezi bili nerazumljivi i završili su neuspjehom.

Projekt spalionice plastike u Vlasenici, koji je pokrenuo Miroslav Kraljević, i dalje je na čekanju. Umjesto toga, pažnja se sada preusmjerava na ski-centar Igrišta, koji je postao simbol propadanja i neuspjelih projekata u ovoj općini.

Ski-centar Igrišta, koji je nekada bio jedan od najvećih u regiji, započeo je rad 1985. godine i imao je ski-stazu dulju od šest kilometara. Međutim, nakon što je Vlada Republike Srpske 2008. godine otkupila imovinu propalog hotelsko-turističkog poduzeća "Zvijezda" iz Vlasenice i formirala Akcionarsko društvo "Igrišta", centar je ubrzo propao. Iako su neki kapaciteti djelomično obnovljeni, radnici su otpušteni, a centar je prepušten propadanju i vandalizmu.

Vlada RS-a je 2008. godine investirala u obnovu, no ski-centar nikada nije povratio nekadašnji sjaj. Posljednji financijski izvještaji društva sačinjeni su 2011. godine, a Investicijsko-razvojna banka RS-a je 2015. godine izrazila sumnju u mogućnost prodaje akcijskog kapitala, ukazujući na nedostatak zainteresiranih kupaca. Porezna uprava RS-a pokrenula je postupak prisilne naplate zbog duga od 237.460,13 KM, a likvidacijski postupak nad AD "Igrišta" Vlasenica trenutno se vodi pred Okružnim gospodarskim sudom u Istočnom Sarajevu. Lokalno stanovništvo sumnja da će obnova Igrišta završiti kao mnogi drugi projekti u Vlasenici, poput trga gdje su ploče morale biti zamijenjene ubrzo nakon otvaranja.

Kontroverze oko vatrogasne službe

No, to nije sve. Nakon što je početkom 2023. godine Skupština općine Vlasenica na prijedlog načelnika Miroslava Kraljevića ukinula Vatrogasnu jedinicu, a zaposlene svrstala pod status neraspoređenih, neposlušni vatrogasci su vrlo brzo dobili otkaze. Vatrogasna djelatnost prepuštena je komunalnom poduzeću.

Zašto su vatrogasci raspušteni? Jedini koji je javno progovorio bio je Siniša Purtić, dugogodišnji vatrogasac.

"Mi smo tijekom predizborne kampanje 2018. godine odbili ići na stranačke skupove. Te godine jak vjetar srušio je billboard SNSD-a u blizini Osnovne škole u Vlasenici. Billboard ondje nije smio ni biti. Onda nas je nazvala načelnica Odjeljenja za urbanizam i rekla da moramo podići billboard. Odbili smo izvršiti usmenu naredbu. Ja da podižem billboard neke političke stranke u uniformi i s vatrogasnim vozilom? Nema šanse," ističe Purtić.

Zbog takvog stava ostao je bez posla. Njegov odvjetnik Din Tešić, koji vatrogasce iz Vlasenice zastupa pro bono, uvjeren je da se radi o mogućem kaznenom djelu.

"Ovo je očigledan nastavak zastrašivanja vatrogasaca u Republici Srpskoj, počinjen od strane pojedinih osoba koje suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru žele odrediti tko su podobni, a tko nepodobni radnici, kojima će se oduzeti sva zakonska prava. Posebno je opasno ponašanje načelnika i drugih u Općini Vlasenica, koji su ukidanjem Vatrogasne jedinice ostavili građane Vlasenice bez zaštite od požara," izjavio je odvjetnik Tešić.

Kada je Kraljević shvatio da je počinio moguće kazneno djelo, sklopljen je nezakonit ugovor s načelnikom općine Milići, a zatim je pokrenuta inicijativa za formiranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Sukob s ruskim partnerima

Nakon što je ukinuo vatrogasnu jedinicu, Kraljević je planirao otvaranje spalionice plastike u krugu nekadašnje tvornice "Finali", danas poznate kao "Ecoplast". Prema dostupnim dokumentima, Kraljević je direktor i suvlasnik "Ecoplasta", zajedno s ruskim državljaninom čečenskog podrijetla, Aslanbekom Rostakhanovim.

Prije nego što su nastale nesuglasice između Kraljevića i Rostakhanova, Vlasenica je svjedočila prvom građanskom buntu u poslijeratnoj povijesti. Peticiju protiv otvaranja spalionice potpisalo je više od 2.000 građana. No, službenik općinske administracije, Branislav Petković, odbio je protokolirati peticiju, što je mnoge navelo da ga smatraju Kraljevićevim poslušnikom.

Smanjenje tona ezana

Siniša Purtić, član neformalne grupe ekoloških aktivista iz Vlasenice, izjavio je da Petkovićeva akcija predstavlja kazneno djelo, ali ih nije spriječila u organizaciji protesta. Aktivisti su, unatoč pokušajima diskreditacije i optužbama za stranačku pripadnost, uspjeli održati prosvjede. Grupa planira uskoro registrirati se kao službena udruga.

Kad su se u kampanju protiv spalionice uključili aktivisti "Karton revolucije" iz Tuzle, Kraljević i vlasenički SNSD pokušali su podići nacionalne tenzije. Objavljeno je priopćenje u kojem je grupa građana tražila smanjenje tona ezana s gradske Hajrija džamije. No, pokušaj izazivanja nacionalnih tenzija nije uspio, te su potpisnici peticije označeni kao stranački igrači i izdajnici. Unatoč tome, građanski bunt u Vlasenici nije bio spriječen, i po prvi put nakon rata, građani su podigli glas protiv Kraljevićeve, kako su je nazvali, diktature.

Dok je ignorirao prosvjede građana, Kraljević je istovremeno došao u sukob s ruskim partnerom Rostakhanovim.

Natalija Stanisavljević, pravna zastupnica poduzeća "MS Milošević", tvrdila je da joj je Kraljević prijetio i tražio da kod notara ovjeri svoju ostavku, uz upozorenje da misli na svoju obitelj.

Sumnjivi natječaj za rekonstrukciju trga

Općina Vlasenica isplatila je više od milijun maraka poduzeću "Zvornikputevi" za rekonstrukciju trga i izgradnju spomenika u centru Vlasenice.

Ovaj posao dodijeljen je bez konkurencije, jer na natječaju nije bilo drugih ponuđača.

Ovaj manjak konkurencije na natječaju nije bio iznenađenje, s obzirom na način na koji je vođena cijela procedura, koja je eliminirala sve potencijalne konkurente već u startu.

Savo Erić, vlasnik poduzeća "Zvornikputevi", već je dugo favorit u javnim nabavkama u regiji Zvornika. Njegove poslovno-političke veze očigledno su igrale ključnu ulogu i u ovom slučaju. Naime, zbog sukoba interesa, Eriću je još 2010. godine bio oduzet mandat poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine. No, to ga nije spriječilo da nastavi poslovati s lokalnim vlastima, uključujući i one u Vlasenici.

Načelnik Vlasenice, Miroslav Kraljević, očigledno je bio jako zainteresiran za to da ovaj posao dodijeli Erićevoj tvrtki, s obzirom na maksimalno skraćene rokove u procedurama javnih nabavki. Obavijest o javnoj nabavi objavljena je 28. prosinca prošle godine, dok je 17. siječnja bio krajnji rok za preuzimanje natječajne dokumentacije. Samo dan kasnije, 18. siječnja, istekao je rok za dostavljanje ponuda, a već 19. siječnja Kraljević je potpisao Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

S obzirom na to da se u općini Vlasenica u razdoblju od 28. prosinca do 17. siječnja više praznovalo nego radilo zbog državnih i vjerskih praznika, nije bilo iznenađenje što je na natječaj stigla samo jedna ponuda. No, to nije jedini razlog zbog kojeg "Zvornikputevi" nisu imali konkurenciju. Natječajni uvjeti također su pogodovali ovom poduzeću. Naime, od ponuđača se zahtijevalo da posjeduju asfaltnu bazu koja nije udaljena više od 100 kilometara od lokacije izvođenja radova. Iako je ovaj uvjet tehnički opravdan, jasno je da eliminira svaku konkurenciju u regiji, gdje asfaltne baze nisu uobičajena pojava.

Znakovito skraćivanje rokova

Transparency International BiH smatra da, iako je skraćivanje rokova formalno zakonito, može biti upitno, jer takvi postupci ograničavaju mogućnost postizanja aktivne i pravične konkurencije. Kraći rokovi svakako ograničavaju konkurenciju, a u ovom slučaju su očigledno bili prilagođeni "Zvornikputevima."

Pored izgradnje i rekonstrukcije putne infrastrukture, "Zvornikputevi" su sada angažirani i na umjetničkim radovima. Ovaj posao uključuje vajarske i livarske radove, što je prilično neobično s obzirom na primarnu djelatnost ove tvrtke. Natječajna dokumentacija nije sadržavala nikakve naznake o tehničkoj i profesionalnoj sposobnosti ponuđača za izvođenje takvih radova, iako su oni bili jasno specificirani u dokumentaciji.

Među radovima se navodi "vajanje i livenje od bronce kompozicije spomenika od 7 članova, prema uputstvima umjetnika." Za ovaj posao angažiran je podizvođač, a livenje spomenika, čiji je autor kipar Kirl Mukaetov, izvodi se u livnici "Janković" u Smederevu.

Sve navedeno čini Vlasenicu jednom od najnesretnijih lokalnih sredina u Bosni i Hercegovini, gdje načelnik Miroslav Kraljević kontrolira zakonodavnu vlast i koristi svoju političku moć za ostvarivanje privatnih interesa.

Privatni biznis Miroslava Kraljevića

Koliko god neuspješno vodio općinu, Kraljević nije zapostavio svoj privatni biznis. Fokus je objavio kako Kraljević u Dragaševcu posjeduje pilanu "Ecoplast", u kojoj ima 70% vlasništva, što je procijenjeno na oko 800.000 maraka. Također, spominje se i kao jedan od osnivača poljoprivredne zadruge "Zdravo" iz Vlasenice, koja je, zanimljivo, od općine dobila besplatno na korištenje poljoprivredno zemljište.

Prema imovinskom kartonu kojeg je 2015. godine dostavio Središnjem izbornom povjerenstvu, Kraljević je već tada bio milijunaš.

Krajem 2017. godine, Tužiteljstvo BiH podiglo je protiv njega i još tri osobe optužnicu za ratne zločine. Kraljević je bio zapovjednik tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali Bošnjake u Vlasenici.

Kraljević je trenutno na čelu Vlasenice po drugi mandat i najavljuje svoju kandidaturu za treći mandat.