VLADA FBiH Broj zaposlenih u Federaciji BiH porastao za 1 posto

Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje od 2025. do 2027. godine.

Osnovni prioriteti Vlade Federacije BiH u narednom srednjoročnom razdoblju, navedeno je između ostalog u Smjernicima, bit će usmjereni na kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, poticanje i rast privatnih i javnih investicija što bi trebalo biti podržano kroz izdvajanje većih iznosa sredstava iz Proračuna FBiH za financiranje infrastrukturnih projekata, nastavak izgradnje autocesta i brzih cesta, kao i unapređenje avio i željezničkog prometa FBiH.

BDP i broj zaposlenih u Federaciji BiH porastao

„U veljači 2024. godine prosječna neto plaća iznosila je 1.315 KM, a što predstavlja nominalno povećanje za 10,2 posto i realno povećanje devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U Federaciji BiH se u 2024. godini očekuje skroman rast realne ekonomske aktivnosti od 2,2 posto, a za razdoblje 2025-2027. godine prosječna stopa realnog rasta procjenjuje se na tri posto. Prema posljednjim raspoloživim podacima, procijenjena vrijednost BDP-a FBiH iznosi 23,4 mlijarde KM, a što predstavlja realni rast od 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a da u inflatorna kretanja u 2024. godini nastavljaju trend usporavanja, kao i da je u veljači ove godine broj zaposlenih osoba iznosio 542.688, što je povećanje od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine“, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Inače, ovaj dokument predstavlja osnov za izradu Dokumenta okvirnog proračuna FBiH kojim se vrši trogodišnje planiranje okvirnog proračuna i na osnovu kojeg se izrađuje proračun za narednu godinu.

Navedeno je da je ukupno ostvarenje prihoda županijskih proračuna 3.247,2 milijuna KM, dok su općinski/gradski proračuni ukupno ostvarili 1.047,2 milijuna KM, a ukupno ostvarenje javnih prihoda ostalih korisnika na županijskom nivou iznosi 46,3 milijuna KM. Dodaje se i da je u korist županijskih proračuna tijekom 2023. godine ukupno uplaćeno 241,7 milijuna KM transfera i grantova viših nivoa vlasti, dok su ove uplate u korist općinskih/gradskih proračuna ukupno iznosile 124,5 milijuna KM.

Napominje se i da je, posmatrajući konsolidiranu naplatu javnih prihoda županijskih, općinskih/gradskih proračuna i ostalih korsinika na županijskom nivou (bez uključenih transfera podrške drugim nivoima vlasti uplaćenim od viših nivoa), pojedinačno, vidan pozitivan trend na nivou svih deset županija.

„Najveći rast od 16,7 posto ostvaren je na nivou konsolidacije Hercegovačko- neretvanske županije, a najmanji od 3,2 posto na nivou konsolidacije Unsko-sanske županije“, rečeno je na sastanku.

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija danas je usvojen i Izvještaj o izvršenju Proračuna Federacije BiH za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH, radi razmatranja i usvajanja. Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Proračuna Federacije BiH za period od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine.