VJESNIK IZBORA Ministrica u jednom mjesecu podijelila 65 ugovora o djelu

Naida Hota Muminović
Fena

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH 8. svibnja donijelo odluku o raspisivanju lokalnih izbora u listopadu, prema istraživanju Fokusa, uočen je pojačan „angažman“ osoba po ugovorima o djelu u javnom sektoru Županije Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, na čelu s Erduanom Kafedžićem, nedavno je objavio registar ugovora djelu. Istraživanjem ovog registra uveliko smo uočili i pojačanje koruptivnih rizika prilikom zapošljavanja putem ugovora o djelu, budući da je riječ o jednom od najnetransparentnijih oblika zapošljavanja, piše Fokus.

Opravdanost ugovora

Praksa je ponovo pokazala da subjekti javnog sektora Županije Sarajevo, pogotovo pred izbore, zaključuju ugovore o djelu s fizičkim osobama, a koji traju i po nekoliko mjeseci, što dovodi u sumnju stvarnu svrhu i opravdanost tih ugovora.

Još u svibnju, kada je SIP raspisao izbore, u javnom sektoru ŽS zaključeno je ukupno 58 ugovora o djelu. Najviše ugovora o djelu zaključio je Centar Skenderija i to 28. Centar Skenderija je, inače, prema registru, rekorder po zaključenim ugovorima o djelu u javnom sektoru ŽS. 

Služba za protokol i press Vlade ŽS u tom mjesecu je zaključila devet ugovora o djelu, a Služba za skupštinske poslove Skupštine ŽS i Pozorište mladih po tri.

U lipnju je u javnom sektoru sklopljeno 127 ugovora o djelu. Pada u oči da ih je najviše sklopilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ŽS, na čijem čelu je ministrica Naida Hota - Muminović (NiP), i to čak 65 ugovora o djelu za jedan mjesec.

Najviše ugovora o djelu, u iznosima od po 100 KM, ministrica Hota - Muminović u tom mjesecu je potpisala za poslove prevođenja eksterne mature i unosa u sustav podataka. Na drugom mjestu je Elektrotehnički fakultet s 11 ugovora o djelu, a na trećem mjestu je Bosanski kulturni centar (BKC) s osam ugovora o djelu.

U srpnju ih je, prema podacima iz registra, sklopljeno 42. Elektrotehnički fakultet 13, BKC 9, kao i Sarajevska filharmonija.

Inače, kada je riječ o ministarstvima Vlade ŽS, najviše je u razdoblju u ovoj godini, odnosno u razdoblju od 1. siječnja do 14. kolovoza sklopilo upravo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, i to 122.

Ugovori MUP-a ŽS

U istom razdoblju, Ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu s ministrom Admirom Katicom (NiP), zaključilo ih je 37, a najviše ugovora bilo je za poslove održavanja čistoće. Potpisani su s nekoliko osoba u više navrata u trajanja od po dva mjeseca. 

Ministarstvo kulture i sporta, na čijem čelu je ministar Kenan Magoda (SDP), u navedenom razdoblju potpisalo je 32 ugovora o djelu. Nijedan nije trajao duže od mjesec. 

Ministarstvo gospodarstva, kojim upravlja ministar Zlatko Mijatović (NiP), u tom razdoblju potpisalo je dva ugovora o djelu u trajanju od po tri mjeseca, i to za obavljanje marketinške aktivnosti, upravljanje društvenim mrežama i izrada vizuala.

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na čelu s ministrom iz Naše stranke Bojanom Bošnjakom, potpisalo je četiri ugovora o djelu. Sva četiri su trajala po skoro tri mjeseca i potpisana su s dvije osobe, dok je Ministarstvo prometa, s ministrom Adnanom Štetom (SDP) na čelu, potpisalo 12 ugovora o djelu. Većina ih je trajala više od dva mjeseca.

Fokus donosi pregled koliko su ostala ministarstva potpisala ugovora o djelu: Ministarstvo financija (1), Ministarstvo pravde i uprave (1), Ministarstvo zdravstva (2), Ministarstvo za braniteljska pitanja (0), Ministarstvo za znanost, visoko obrazovanje i mlade (0), Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice (0).