VIŠEMILIJUNSKE DUBIOZE NA BHRT Prodaja 'Sivog doma' koji je procijenjen na 165 milijuna maraka mogla bi spasiti poduzeće

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

Europska radiodifuzna unija još je 2016. godine podnijela tužbu protiv Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost spora iznosio je slovom i brojem 12.198.170 KM za godišnju te za pojedinačne naknade za prijenos sportskih i drugih prava.

Dvije godine kasnije, Općinski sud u Sarajevu prvostupanjsko je presudio da BHRT, na osnovu glavnog duga, mora isplatiti 9.853.998 KM sa zakonskom zateznom kamatom, piše Raport.

Potvrđena presuda

Nakon toga BHRT je uložio žalbu, ali je prvostupanjska presuda potvrđena drugostupanjskom.

Uslijedilo je rješenje o izvršenju Općinskog suda 2022. godine po kojem će se prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug, koja je, prema nalazu i mišljenju vještaka, vrijedna 165.564.697,20 KM.

Određen je i datum prve prodaje nekretnina.

"U srijedu, 25. rujna 2024. godine, u 9.45 sati Zaključkom Općinskog suda u Sarajevu zakazana je prva prodaja nepokretne imovine u vlasništvu BHRT-a.

Ročište za prodaju održat će se u zgradi Općinskog suda Sarajevo", priopćeno je iz BHRT-a za Raport.

"Nažalost, BHRT je do sada nekoliko puta sa EBU-om ispregovarao obročnu otplatu duga.

No, zbog općepoznate situacije, da se 50 posto sredstava od RTV takse prikupljene na teritoriju RS, ne prebacuje na račun BHRT-a, BHRT s prihodom koji trenutno ima jedva servisira osnovne troškove i nije u bio u mogućnosti ispoštovati preuzete obaveze", napominju iz BHRT-a.

Rješenje nije na vidiku

Ističu da kako stabilan izvor financiranja BHRT-a još nije na vidiku, BHRT nije u mogućnosti EBU-u ponuditi novi otplatni plan koji bi mogao redovno servisirati.

Ipak, nade još ima.

"Novim otplatnim planom s dobrim garancijama možda bismo mogli spriječiti prodaju nekretnina, ali…. Bosna i Hercegovina kao država nema interes da zaštiti svoj javni servis i bude garant ili da otplati dug koji je nastao jer BHRT pružao usluge cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti.

Rumunjska vlada je tako nekad otplatila dug svog javnog emitera koji je iznosio više od 20 milijuna eura", priopćeno je iz BHRT-a za Raport.