FOTO  Više od 30 vinarija predstavilo svoja vina na BLAŽ enology u Međugorju

BLAŽ enology Medugorje
hercegovina.info

U petak je na terenima Sportskog centra Međugorje održan enološko-gastronomski događaj BLAŽ Enology, koji je okupio više stotina posjetitelja, vinskih stručnjaka i ljubitelja vina. Ovaj značajan hercegovački vinski festival predstavio je proizvode 30 vinarija iz Hercegovine, kao i jednu gostujuću vinariju iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Festival je bio posvećen autohtonim hercegovačkim sortama Blatina i Žilavka, s ciljem da se istakne kvaliteta i jedinstvenost ovih vina. Posjetitelji su uživali u degustaciji vina te raznovrsnim gastronomskim delicijama koje su upotpunile ovu vinsku manifestaciju.

"Danas je za nas praznik vina ovdje u Hercegovini. Ponosni smo što već devet godina imamo ovako jedan dobar festival na kojem sudjeluje 30 izlagača Žilavke i Blatine", istaknuo je predsjednik Udruge Blaž Enology Andrija Vasilj.

BLAŽ enology Medugorje

Jedan od domaćina svakako je bila Vinarija Dodig.

"Vinarija Dodig postoji dugi niz godina,  od starina, ali na ovom sportskom kompleksu smo nekih šest godina. Ovdje imamo vinariju od 600 kvadrata, sve je pod zemljom. Kada je riječ o sortama imamo Žilavku, Blatinu, barikirana vina. Također, od nedavno radimo Plavac, Merlot i Trnjak", rekao je za Hercegovina.info Dominik Soldo.

Zaintrigiralo nas je posebno Orange vino ove vinarije.

"Orange je 2021. godina. On se pravi od bijelog vina. Stoji u dropu 40 dana i dobije se ovakva boja. Ono najbolje ide uz degustacijska jela, poput raznih sireva i meze".

U posljednje vrijeme ipak jedna sorta ove vinarije prednjači.

"Svakako Plavac. Za njega smo u posljednje vrijeme dobili jako puno pohvala i dosta je tražen".

Dodig Vinarija

Osim hercegovačkih vinara, svoja vina predstavili su i gosti iz Republike Hrvatske. Posebno je u posljednje vrijeme u Hercegovini prepoznata Vinarija Galić.

"Ovdje su naša divna vina iz Kutjevačkog vinogorja koji su plod naše velike ljubavi na 90 hektara naših vinograda. Tu smo posadili naše sorte, a perjanica je Graševina koja je poznata za naše vinogorje. Također, tu je i rose koji nam se isprofilirao kao jedno od najprodavanijih sorti, zatim Sauvignon, ali i Crno 9 koje je naše nagrađivano crno vino. Tu je i Pinout crni, ali i jedna ekskluzivna etiketa  Graševina Galileo iz jedne specifične proizvodnje i okrugle specifične bačve", kazala nam je Iva Zovko.

BLAŽ enology Medugorje

Na konstataciju da sve više Hercegovaca prepoznaje ovu vinariju ona je rekla:

"Čuli smo za to i jako nam je drago. Cilj nam je da što više ljudi posjeti našu vinariju. Jednom kada dođete u našu vinariju zapravo vidite koja je to lijepa priča.

Iako sva vina imaju svoju kvalitetu, preporuka od čega početi je jasna.

"Prvo upoznavanje s Galić vinarijom uvijek vodi ka Graševinu", kazala nam je Iva Zovko iz Vinarije Galić.

Predsjednik Udruge BLAŽ Andrija Vasilj dodao je kako vinari mogu biti ponosni i na svoja nagrađivana vina na festivalima diljem svijeta, a posebno su odjeknule medalje s londonskog Decantera.

Organizatori iz Udruge Blaž Enology imaju ambiciozan cilj – promovirati Bosnu i Hercegovinu kao važnu vinsku regiju kroz isticanje svojih autohtonih sorti. Ovaj događaj predstavlja značajan korak u promoviranju hercegovačkog vina na širem tržištu.

Neno Belan BLAŽ enology

Dodajmo i kako je posjetitelje zabavljaju Neno Belan koji je svojom glazbom uveličao ovaj predivni događaj.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.