VELIKI USPJEH Mladić iz Hercegovine osvojio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Vuk Janković osvojio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi
Hercegovina.info

Vuk Janković, učenik prvog razreda trebinjske gimnazije ‘‘Jovan Dučić‘‘ se s nedavno održane Međunarodne matematičke Olimpijade koja je održana u Ujedinjenom Kraljevstvu vratio s najsjajnijim odličjem. Osvajanje zlatne medalje na ovom prestižnom natjecanju još više dobiva na značaju ako znamo da Bosna i Hercegovina nikada ranije nije imala zlatnu medalju s ovog natjecanja. Vuk i sam priznaje da je bio šokiran postignutim rezultatom, pogotovo imajući u vidu da je bio jedan od mlađih natjecatelja, a kako svi natjecatelji (čiji je uzrast do 20 godina) rješavaju iste zadatke, jasno je da Vukov uspjeh djeluje još veličanstvenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 65. matematičkoj Olimpijadi održanoj u Ujedinjenom kraljevstvu, Vuk Janković iz Trebinja zabilježio je rezultat koji još nitko iz BiH nije uspio, sve do ove godine. Naime, Bosna i Hercegovina na IMO-u (International mathematic Olympia da) je do sada sudjelovala 32 puta, a tek iz, sada posljednjeg, pokušaja uspjela je osvojiti zlato. Pored Vuka, zlatnom medaljom okitila su se još dva natjecatelja iz BiH. Postignutim rezultatom Vuk je prezadovoljan.

Vuk Janković osvojio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

''Rekao bih da je ovo apsolutno šokantan rezultat premda sam i prošle godine bio na ovom istom natjecanju, osvojio brončanu medalju. Jedna ovakva nagrada, zlato na najprestižnijoj znanstvenoj Olimpijadi na svijetu je ipak nešto što nisam mogao ni sanjati, ni sada, ni prije dvije godine, niti ikad. Znamo svi što smo uradili, a je li se to sve sleglo to je već upitno'', kaže mladi Vuk.

Sam sustav natjecanja je prilično naporan i težak, pogotovo za mlađe sudionike zbog činjenice da natjecanje nije podijeljeno u starosne kategorije već da svi sudionici dobivaju identične testove sa zadacima. Vuk ponosno ističe da je ove godine bio jedan od mlađih sudionika.

Vuk Janković osvojio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

''Iz 108 država se natjecalo 609 sudionika, svaka država ima pravo poslati po 6 sudionika i svi rade isti test bez obzira na starost ili podlogu tako da je to izuzetno nezgodno naročito za mlađe učenike, a ja sam bio vjerojatno među mlađima na samom natjecanju. Format natjecanja je dva dana, kroz dva različita testa, po tri zadatka za četiri i pol sata i zadaci su poredani po težini. Dobijete test, imate četiri i pol sata da pišete što hoćete na papirima, nakon isteka predate papir i komisija boduje vaša rješenja pa se rangira sve i gledaju se medalje'', kaže za naš portal Vuk Janković.

Ljubav prema matematici i uopće prirodnim znanostima rodila se prirodno i spontano. Vuk naglašava da radoznalost kao osobina koju kod sebe vjerojatno i najviše cijeni do punog izražaja dolazi baš kroz prirodne znanosti.

''To je kod mene rekao, bih, došlo i prirodno i spontano, volio sam brojeve od malih nogu, prirodne znanosti sam zavolio tijekom osnovnog školovanja i fizika mi je isto dosta zanimljiva. Smatram da se kroz prirodne znanosti najviše ističe ta moja radoznalost koju dosta cijenim kao svoju osobinu, a matematika je na neki način najčistija forma radoznalosti koju možete prakticirati'', rekao je Janković za Hercegovina.info.

Vuk Janković osvojio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Bosna i Hercegovina nikada ranije nije osvojila zlatnu medalju na matematičkoj Olimpijadi, a Pored Vuka Jankovića, zlatne medalje u timu Bosne i Hercegovine ove godine osvojili su Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo i Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka.

Mladim genijalcima i budućim znanstvenicima želimo puno uspjeha, a vrijeme sigurno radi za njih pa treba vjerovati da će ovakva omladina nastaviti sa sjajnim rezultatima na ponos svih stanovnika BiH. Još kada bi na sve to njihovi rezultati bili prepoznati, kako na lokalnom tako i na državnoj razini, ova zemlja bi nesumnjivo krenula naprijed velikim koracima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.