VE ŠIROKA DRAGA Studija utjecaja na okoliš puna citata iz Wikipedije, otkazana javna rasprava, mještani traže očitovanje

VE Široka Draga
Fokus

Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma otkazalo je, bez obrazloženja, javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš za izgradnju dalekovoda 2x220 kV za VE Široka Draga, koja je bila zakazana za 7. listopada 2024. godine u Kazagincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova odluka izazvala je negodovanje među lokalnim stanovništvom, dok je šira javnost ostala neinformirana, što se može smatrati kršenjem standarda javnog sudjelovanja u donošenju odluka koje utječu na okoliš i životnu kvalitetu građana.

Posebno zabrinjavajuće je što je sporna Studija izrađena izuzetno tendenciozno i neprofesionalno, a ovako opsežan i zahtijevan dokument dovršen je u svega dva mjeseca. Dovoljno je spomenuti da su autori Studije više od 20 puta citirali Wikipediju kao izvor informacija, što je samo po sebi skandalozno. Štoviše, dva studentska diplomska rada koriste se kao primarni izvori informacija za geomorfološke značajke trase dalekovoda, što dodatno umanjuje vjerodostojnost i ozbiljnost ove Studije.

VE Široka Draga

Dodatni razlog za održavanje javne rasprave je činjenica da cijelo područje Buškog blata, uključujući i samo Buško jezero, pripada Ramsarskom području. Dalekovodi i vjetroelektrane planiraju se izgraditi na samom rubu tog područja, koje je ključno za zimovanje, migraciju i razmnožavanje ptica močvarica i grabljivica te predstavlja ključnu točku srednjoeuropskog preletnog puta.

Osim toga, područje je bogato brojnim izvorima pitke vode i ponornicama, koji su od vitalnog značaja za ekosustav i lokalnu zajednicu.
Ove energetske investicije predstavljaju ozbiljnu prijetnju ekološkoj važnosti područja, što dodatno naglašava potrebu za javnim uvidom i raspravom, tvrde iz udruge Rašeljka.

Važno je napomenuti da se planirana trasa nalazi na rubu Ramsarskog područja Buškog blata, koje je ključno za očuvanje ptica močvarica i grabljivica, te bogato izvorima pitke vode. Ove činjenice samo dodatno naglašavaju važnost održavanja javne rasprave.

Otkazivanje rasprave protivi se načelima transparentnosti, a "Priručnik za učešće javnosti u odlučivanju o okolišu" nalaže obavezno uključivanje lokalne zajednice u procese koji utječu na okoliš. Lokalna udruga Selo Rašeljke uputila je zahtjev Federalnom ministarstvu za očitovanje o razlozima otkazivanja rasprave i zatražila njezino ponovno sazivanje.