VAPAJ IZ CRVENOG GRMA 'Od 2019. godine prijavljujemo provale migranata, mještani se od straha zaključavaju u kuće'

migranti Crveni grm
Čitatelj

Potaknuti nedavnim događajima iz sela pored Nevesinja gdje se migrant zaključao u kuću iz koje je bacio eksplozivnu napravu i pucao, da bi na kraju morali reagirati specijalci koji su ga morali likvidirati, portalu Hercegovina.info obratili su se mještani Crvenog Grma pored Ljubuškog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitatelj piše kako su mještani već navikli na svakodnevno prisutstvo većeg broja migranata na tom području, a posebice na polju Jezerac koji im je najaktualnija ruta.

Žali se kako policija i granična služba povremeno obilaze selo, no ne odgovaraju na molbe mještana da prema Jezercu postave partolu koja bi tu bila 24/7. 

"Ovaj problem nikoga ne zanima. Krijumčari ih svakodnevno dovoze, voze 100 na sat između kuća sa terencima i kombijima, a narod živi u strahu jer su u selu sve stariji ljudi ostali. Svjesni su da se nisu u stanju oduprijeti grupi od 20, 30 migranata ako ih napadnu, pa se navečer sve kuće zaključavaju, a domaće stanovništvo ne izlazi vani poslije osam. Strah nas je da se ne dogodi nešto slično kao u Nevesinju, te vas molim da ovo objavite", napisao je čitatelj portala Hercegovina.info.

Inače, problem s migrantima u Crvenom Grmu traje već neko vrijeme, pa je tako 2021. godine Gojko Nižić, predsjednik mjesne zajednice Crveni Grm kazao za TV kamere da se među mještane uvukao strah.

“Strah ih je kretati se po polju. Po šumama je rizik slobodno se kretati i kupiti drva kada ih ima svugdje. Oni naprave prenoćišta i skloništa i više dana borave tu. Nastaju i štete mještanima, jer se u kuće provaljuje…”, kazao je Nižić.

Provale u obiteljske kuće prijavljivane su i 2019. godine.

Crveni Grm je jedna od najkritičnijih točaka u Hercegovini kada su u pitanju prelasci ilegalnih migranata preko Hrvatske na područje EU.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.