UTJECAJ CIKLONE BORIS I KOD NAS Bura najavljuje stabilniji vikend u Hercegovini, no sljedeći tjedan donosi obilne kiše

Kiša Mostar ulice
Hercegovina.info

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 10; Livno i Sokolac 11; Bugojno, Drvar i Sarajevo 12; Jajce, Široki Brijeg i Srebrenica 13; Bihać, Trebinje i Tuzla 14; Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 15; Doboj, Mostar i Neum 16°C.

Danas će prevladavati pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući lokalni pljuskovi širom zemlje. Uglavnom se očekuju od sredine dana prema večernjim satima, a na području Hercegovine moguća je i grmljavina. Vjetar će biti slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

“Na moru se razvijaju novi snažni sustavi, a intenzivno sijevanje se može dobro uočiti i s juga Hercegovine, gdje u nastavku večeri i noći nisu isključene nove jače nestabilnosti”, javlja Hercegovina Meteo.

Ciklona Boris, koja nam je prošlog tjedna donijela obilnu kišu, prekid ekstremne suše, te jaku temperaturnu promjenu, pri čemu su se temperature zraka znatno spustile ispod prosjeka za doba godine, danas će ponovno doći u našoj neposrednoj blizini, ali pak u oslabljenom izdanju, u obliku visinske ciklone.

“Centrom će se tijekom današnjeg dana pozicionirati od Korzike prema dijelu srednjeg i južnog Jadrana, što će donijeti promjenjivo i nestabilno vrijeme uz povremenu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, koji na jugu i jugoistoku Hercegovine lokalno mogu biti izraženiji i obilniji. Prognozirana količina do kraja sutrašnjeg dana se prema većini prognostičkih modela kreće između 5 i 20 mm, na jugu i jugoistoku Hercegovine između 30 i 60 mm. Vrijednosti temperature zraka tijekom većeg dijela dana će se kretati od 12°C do 19°C. Krajem dana i u noći na petak će zapuhati umjerena do umjereno jaka bura, koja će najaviti stabilniji vikend”, kazali su na ovoj stranici.

Tada ćemo se naći pod utjecajem istočnog visinskog strujanja od anticiklone kod Skandinavije, te uz povratak temperatura na uobičajene rujanske vrijednosti, uz dosta sunca i suhog vremena. Maksimumi bi za nadolazeći vikend mogli dosezati vrijednosti od 18°C do 28°C.

No takvo vrijeme neće dugo potrajati, početkom sljedećeg tjedna očekuje se nova jača promjena, uz jaku južinu i obilne kiše! Takvo stanje moglo bi obilježiti i veći dio sljedećeg tjedna.