USVOJENA UREDBA Pogledajte cijene cestarina na izgrađenim dionicama autoceste u FBiH

Autocesta 5C Odžak
Ilustracija/Autoceste FBiH

Vlada FBiH na hitnoj sjednici održanoj u utorak usvojila je uredbu o naplati naknada za korištenje izgrađenih dionica autoceste A1, odnosno za one dionice koje su na području FBiH do sada puštene u promet. Ova uredba je nekoliko dana poslije toga objavljena i u Službenim novinama FBiH, a Fokus donosi njezin sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uredbi, cestarina za vozila klase I, odnosno putnička vozila, motocikle, laka dostavna vozila od Sarajeva do Zenice sjever iznosi 7 KM. Ista je cijena i kada se na autocestu uključite od Zenice do Sarajeva sjever.

Od Sarajeva do Bradine, koliko je trenutno izgrađeno autoceste, cestarina košta 3,50 KM. Ista je cijena cestarine i od Bradine do Sarajeva.

Od Čapljine do Bijače 2,20 KM

Na jugu BiH, cestarina za dionicu izgrađenu od Čapljine do Ljubuškog (Zvirovići – Bijača) odnosno skoro do granice s Hrvatskom za spomenutu kategoriju vozila košta 2,20 KM.

Tako će vas cestarina, ako iz Sarajeva putujete prema moru, a želite koristiti autocestu navedenim dionicama, za sada ukupno koštati 7,70 KM. Ako prema moru ovom rutom putujete od Zenice sjever za cestarinu ćete platiti još dodatnih 7 KM.

U navedenoj uredbi nije obuhvaćana cestarina za dionicu čije se otvaranje uskoro očekuje, a to je Počitelj - Zvirovići u kojoj je obuhvaćen i novi Počiteljski most.