USTAVNI SUD POTVRDIO Federacija i RS nisu imale pravo raspolagati državnom imovinom, njihove odluke proglašene ništavnim

Ustavni sud BiH
Fena

Na 146. plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH potvrđena je zabrana raspolaganja šumskim zemljištem koje se vodi kao državna imovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka se tiče krčenja šume u Varešu, te prodaje državne imovine na Jahorini.

Ovom odlukom Ustavnog suda BiH, zabranjena je prodaja državne šume u Varešu, koju krči britanska firma Adriatic Metals, po apelaciji predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

Također, van snage je stavljena odluka vlasti u Republike Srpske o prodaji državne imovine na Jahorini.

U sažetku odluke tako stoji kako Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrđuje da Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Do istog zaključka Ustavni sud je došao i u Odluci broj U-6/24 koja se odnosi na Odluku Vlade Republike Srpske o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom.

U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne svojim odlukama na bilo koji način raspolagati navedenom državnom imovinom. Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom „ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnoj razini kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drukčije ne odluči“.

Sličnu odredbu sadrže i zakoni o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije donijela zakon kojim će regulirati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom.

Podsjećamo,  Vlada Federacije BiH sredinom prosinca 2023. je "isključila" državne institucije tj. Pravobraniteljstvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals.

To je urađeno jer je Vlada FBiH dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje državnog Pravobraniteljstva.

Slični procesi odavno se događaju na području HNŽ i ŽZH, gdje niže razine vlasti investitorima dodjeljuju nelegalno prenamijenjeno šumsko ili poljoprivredno državno zemljište za energetske objekte. Ova odluka mogla bi promijeniti dosta toga, kada su primjerice u pitanju solarne elektrane oko Mostara.