USTAVNI SUD BiH Poništen izborni zakon Republike Srpske

Milorad Dodik suđenje
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je u četvrtak izborni zakon Republike Srpske (RS) kojega su ranije ove godine donijele vlasti predvođene Miloradom Dodikom smatrajući da se na taj način preuzimaju nadležnosti institucija države BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osporeni zakon nije u skladu s ustavom BiH i izbornim zakonom BiH zato što se osporenim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH", stoji u odluci ustavnoga suda objavljenj u četvrtak.

Vlasti srpskog entiteta su donošenjem izbornog zakona nastojale su osporiti ulogu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je zaduženo za organiziranje i provođenje izbora. Na takav potez su se odlučili nakon što je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornoga zakona BiH, prenosi Hina.

Radio televizija RS-a je izvijestila je da je oduku donio ‘krnji ustavni sud‘, jer zbog bojkota iz entiteta u radu suda ne sudjeluju dva srpska suca.

Nedugo nakon što su početkom ljeta vlasti RS-a izglasale izborni zakon, ustavni sud BiH je donio privremenu mjeru kojom je zabranio njegovu primjenu do ocjene o meritumu koja je uslijedila u četvrtak.

Kritičari entitetskog izbornog zakona su govorili su kako se radi o potezu kojim se potkopava država i otvora put ka secesiji.