FOTO/VIDEO  Uređenje ili devastacija? Mještani na Mostarskom blatu prijavili eksploataciju pijeska i pomor ribe

Mostarsko blato devastacija

Na Mostarskom blatu posljednjih dana događaju se konfuzne situacije za lokalno stanovništvo. Dok su postojale glasine o navodnom uređenju poznatog kupališta 'Ovojci' u Pologu, dio mještana je (s razlogom) bio zabrinut jer se sve odvijalo pod nepoznatim okolnostima što isključuje tablu s izvođačem radova, a prijavljen je i pomor ribe te eksploatacija šljunka iz korita rijeke Lištice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški strojevi, uključujući bager koji su lokalni mještani primijetili kako radi na iskopavanju pijeska, prouzročili su ozbiljne poremećaje u ekosustavu rijeke Lištice. „Riba je pomrla, a okoliš je uništen. Ovo je čisti ekocid“, izjavio je jedan zabrinuti stanovnik koji često provodi vrijeme na rijeci.

Prema riječima lokalnih stanovnika, njima je prvotno rečeno da je bager u vlasništvu Elektroprivrede HZHB. Međutim, kako tvrde mještani za hercegovina.info, oni su kontaktirali Elektroprivredu HZHB, koja se ogradila od bilo kakve veze s poslovima u koritu rijeke Lištice. „Nemamo nikakve veze s iskopavanjima pijeska na toj lokaciji“, izjavili su iz Elektroprivrede HZHB.

Devastacija na Mostarskom blatu

Situacija je još alarmantnija jer je iskopavanje pijeska iz korita rijeke potpuno ilegalno. Zakon jasno zabranjuje takve radnje zbog potencijalnih katastrofalnih učinaka na okoliš, ali čini se da je u ovom slučaju zakon prekršen bez ikakvih posljedica za odgovorne.

Šteta koja je već učinjena teško se može popraviti. No, kako saznajemo mještani su s investitorom dogovorili da se sve vrati u prvotno stanje kako je i bilo, da se ponovno naspu uništene plaže. 

Upit o radovima na Mostarskom blatu poslali smo i Elektroprivredi HZ HB koja smiruje lokalno stanovništvo. 

"U okviru redovitog održavanja energetskih objekata HE Mostarsko blato te posljednjeg zahtjeva Grada Širokog Brijega, od 24. travnja 2024. gdje se slijedom zahtjeva od više mjesnih zajednica koje gravitiraju Mostarskom blatu, uzimajući u obzir izgrađenu hidroelektranu Mostarsko blato sukladno Ugovoru za održavanje akumulacija, dovodnih kanala/korita, prijelaza, puteva i raslinja oko hidrotehničkih objekata HE Mostarsko blato izvode se radovi na uređenju i čišćenju vodotokova i kanala kojima voda dolazi do hidrotehničkih objekata.

Svi radovi se izvode za opće dobro žitelja Mostarskog blata kao i za osiguranje protoka vode za potrebe HE Mostarsko blato.

U svakom segmentu izvođenja radova, vodi se računa da ne dođe do  urušavanja ekosustava, zagađenja bilo kakve vrste niti zamućivanja vode, svi radovi koji se izvode, izvršeni su u periodu malih vodostaja, kako ne bi  bilo nikakvog utjecaja na poremećaj ekosustava Mostarskog blata", kazali su za hercegovina.info iz Elektroprivrede HZ HB.

Devastacija na Mostarskom blatu

Također, sa situacijom smo upoznali nadležno županijsko ministarstvo, vodni inspektorat te glavnu inspektoricu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.