UPOZORENJE IZ AMERIKE Svi ministri 'glavnih' zemalja upoznati kad bi Iran trebao napasti Izrael

Iranska vojska

Američki državni tajnik Antony Blinken u telefonskom razgovoru s ministrima vanjskih poslova zemalja G7 rekao da bi Iran i Hezbollah mogli napasti Izrael u roku od 24 do 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tri izvora koji su upoznati s telefonskim razgovorom, a koji su govorili za američki prortal Axios, Blinken je izjavio da Sjedinjene Američke Države vjeruju da će Iran i Hezbollah uzvratiti.

Obavijestivši ministre vanjskih poslova zemalja G7 da nije jasno na koji će način Iran uzvratiti, Blinken je rekao da ne znaju točan trenutak napada, ali "mogli bi početi u sljedećih 24 do 48 sati".

Blinken je istaknuo da SAD ulaže napore da ograniče napade Irana i Hezbollaha što je više moguće, a zatim prekinu ciklus eskalacije napetosti obuzdavanjem reakcije Izraela.

Pozivajući ministre vanjskih poslova G7 da izvrše diplomatski pritisak na Iran, Hezbollah i Izrael da pokažu suzdržanost, Blinken je utvrdio da je povećanje broja američkih snaga u regiji u obrambene svrhe.

Izvor koji je prisustvovao sastanku izjavio je da je Blinken "djelovao razočarano" dok je ministre informirao o posljednjim razgovorima s Izraelom o zatvorenicima u Gazi i sporazumu o prekidu vatre.