UNO dobiva još 37,5 milijuna KM za zgradu u Banjoj Luci

Grand trade
Capital.ba

Koalicija na državnoj razini nedavno je dogovorila usvajanje proračuna za ovu godinu, kojim će, između ostalog, Uprava za neizravno oporezivanje BiH dobiti dodatnih 37,5 milijuna KM za kupovinu zgrade u Banjoj Luci od kuma obitelji Dodik, kontroverznog banjolučkog biznismena Mileta Radišića, saznaje portal CAPITAL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Radišićev „Grand trade“ je bio jedini ponuđač na dva natječaja UNO za kupovinu zgrade u Banjoj Luci, ali je njegova ponuda odbijena jer UNO nije imala na raspolaganju oko 100 milijuna KM koliko je on tražio.

Međutim, stvari bi se značajno mogle promijeniti ako parlament usvoji predloženi nacrt proračuna.

Naime, UNO trenutno na raspolaganju ima 67,5 milijuna KM, a nacrtom proračuna za ovu godinu, predviđeno je da dobiju još 37,5 milijuna KM, s čime bi zatvorili financijsku konstrukciju i okončali desetogodišnju potragu za objektom s kojim bi okončali svoj podstanarski život.

Šansa da netko drugi pored Radišića i njegove forme dobije novac je minimalna, s obzirom na to da uvjeti po pitanju smještaja koje UNO traži odgovaraju isključivo ovom biznismenu, dok su za sve druge ponuđače oni eliminacijski.

To govori i podatak da se na prethodna dva natječaja kao jedini ponuđač javio samo „Grand Trade“, koji je usput ispunjavao sve tražene uvjete, ali je UNO u oba slučaja zbog nedostatka novca bila prinuđena da ponude odbaci.

UNO je natječajem tražila objekt za glavni ured i regionalni centar površine 16.000 kvadrata, od čega minimalno 10.000 metara treba biti uredskog prostora, 2.000 kvadrata višenamjenskog i minimalno 4.000 kvadrata parkinga.

Radišić je u prvoj ponudi za 17.020 kvadrata poslovnog prostora tražio 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru. S PDV-om objekt je trebao koštati 98,5 milijuna KM.

Međutim, kako nije imala novca UNO je ponudu odbila.

U drugom pokušaju, Radišić je dostavio dvije ponude. Prvom je Upravi ponuđen objekt od 12.280 kvadrata za 71,1 milijun KM bez parkinga, dok je druga ponuda s parkingom bila 98,6 milijuna KM. Ipak, i ona je odbijena iz istog razloga.

Dugo godina unazad Uprava je na raspolaganju imala tek oko 36 milijuna maraka, ali se stvari mijenjaju u ožujku prošle godine, mjesec dana pred imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju direktora UNO BiH, gdje joj se kroz proračun odobrava preko 30 milijuna maraka.

U međuvremenu, Tegeltiju, koji je do tada bio ministar financija i trezora BiH na toj poziciji mijenja stranački kolega Srđan Amidžić s čime je SNSD napravio svojevrsnu osovinu na relaciji ministarstvo – uprava.

To je ustvari i ključni trenutak koji će dovesti do toga da UNO dobije novac i sklopi posao s Radišićem.

Naime, upravo Ministarstvo financija i trezora je to koje odobrava proračunom novac u ove svrhe, a koje je godinama ranije bilo nijemo na pozive iz UNO za dodatnu financijsku podršku.

Međutim, dolaskom Tegeltije i Amidžića stvari su se promijenile.

„Još od javnog oglasa za kupovinu zgrade u Banjoj Luci iz 2020. godine, kada je stigla ponuda koja je ispunjavala uvjete, Uprava nije imala potrebna sredstva i ista su kontinuirano tražena od Vijeća ministara BiH i resornog Ministarstva financija i trezora BiH“, kažu u UNO BiH.

Oni napominju da proračun institucija BiH za 2024. godinu još nije prošao parlamentarnu proceduru, te da će se tek kad bude objavljen u Službenom glasniku znati hoće li dobiti dodatna sredstva.

„Uvjeti u kojima rade službenici UNO u Banjoj Luci su katastrofalni, a trenutno se nalazimo na četiri različite lokacije, što uveliko otežava funkcioniranje institucije“, poručuju oni.

O tome hoće li i kada raspisivati novi natječaj te hoće li se uvjeti u istom mijenjati, nisu odgovorili.

Vlada traži da se UNO iseli iz njenih prostorija

Inače, zanimljivo je da se paralelno s pričom o kupovini nove zgrade, od UNO traži da napusti sadašnje prostorije u ulici Bana Lazarevića u Banjoj Luci.

One su u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a UNO u njima boravi 20 godina. Vlada je prošle godine uputila dopis Upravi kojim traži da se iz njih iseli kako bi tu smjestila svoje institucije, što je po ocjeni mnogih svojevrsni pritisak, ali alibi da se pitanje smještaja što prije riješi.

Podsjećamo, zaposleni u UNO BiH u Banjoj Luci rade na nekoliko lokacija koje prema podacima iz 2022. godine mjesečno plaćaju 43.000 maraka.

U Transparency Internationalu BiH kažu da je potreba UNO za novim objektom za smještaj Glavnog ureda i Regionalnog centra nesporna, ali i dodaju da dosadašnji neuspjeli pokušaji kupovine govore da je potrebno nešto mijenjati.

„Najlogičnije je da to budu postavljeni uvjeti i to prvenstveno u pogledu lokacije, odnosno da se proširi s užeg gradskog jezgra ili da predmet nabavke ne bude nužno postojeći objekt“, kaže Damjan Ožegović iz TIBiH.

Prema njegovim riječima, tamo gdje se javlja samo jedan ponuđač, jasno je da konkurencije nema i da se nešto mora mijenjati.

„Do sada se objekt mogao izgraditi da se krenulo u takvu investiciju“, zaključuje Ožegović.

Zašto UNO BiH nije inzistirao na ideji da kao investitor gradi za sebe namjenski objekt u skladu sa svojim potrebama i tako izbjegne plaćanje visokih građevinskih marži u Srpskoj, ostalo je nepoznato.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je komentirajući slučaj UNO BiH još u kolovozu 2021. godine obećao besplatno zemljište za gradnju objekta, ali se, kako su kasnije potvrdili u Upravi, jednostavno ušutio.