UMJESTO MJERE PRITVORA Maloljetnicima određen privremeni smještaj zbog lažnih dojava

Dojava o bombi
Ilustracija/Fena

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku vezano za dvojicu maloljetnika koji su uhićeni povodom sumnji da su lažno dojavljivali bombe školama i drugim institucijama u Županiji Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto mjere pritvora, Općinski sud odredio je za dvojicu maloljetnika privremeni smještaj te će oni biti smješteni u JU Odgojni centar Županije Sarajevo.

"Dvojica maloljetnika su više od 10 puta dojavljivali bombe na području Županije Sarajevo. Privremeni smještaj može trajati do 16. studenoga 2024. godine ili do druge odluke suda", potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužiteljstva ŽS Azra Bavčić.

Podsjetimo, na jučerašnjem sastanku policije i Vlade ŽS razgovarano je o problemu lažnog dojavljivanja bombi.

Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog ovih lažnih dojava, jer pravila nalažu da direktor škole obavijesti policiju koja evakuira prostorije škole i vrši kontradiverzijski (KDZ) pregled, koji traje satima. U isto vrijeme, svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i djecu, tako i roditelje.

Tužiteljica Hajdo Balta je detaljno objasnila mogućnosti koje su propisane Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, Zakonom o kaznenom postupku Federacije BiH i Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.

Odredbama ovih zakona omogućeno je da Sud prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, na obrazložen prijedlog tužitelja, može izreći odgojnu mjeru ili kaznu maloljetničkog zatvora.