UMIROVLJENICI POTPISUJU PETICIJU Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi idu na prosvjede

Trebinje umirovljenici
Hercegovina.info

Federalni Savez udruga umirovljenika pozvao je umirovljenike na potpisivanje peticije kojom se se od Vlade Federacije i oba doma Parlamenta traži donošenje izmjena i dopuna Zakona o MIO koji će omogućiti kvalitetno, redovito i izvanredno usklađivanje mirovina, te povećanje istih od 3,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visina mirovine se vezuje za bruto BDP i index cijena, a umirovljenici traže da osnovica bude povećanje prosječne plaće i povećanje cijena. Vlada FBiH na to nije pristala, stoga je u tijeku potpisivanje peticije", kaže za Hercegovina.info predsjednica Upravnog odbora udruge umirovljenika Hum iz Mostara Ankica Mandarić.

Umirovljenici

Kroz potpisivanje peticije žele spriječiti i manipuliranje s brojevima osobnih iskaznica.

"Upravni odbor Saveza umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije je donio odluku da u peticiji umjesto broja osobne iskaznice stavljamo mirovinski broj umirovljenika, budući da smo izbornoj godini, pa da se spriječi manipuliranje s brojevima. Prikupljat ćemo potpise na način da ne bude zlouporabe osobnih iskaznica."

Umirovljenici očekuju jednokratnu pomoć, ali tek uoči izbora.

"Mi očekujemo da bi jednokratna pomoć trebala biti uoči samih izbora gdje se očekuje nekih 100 maraka. Rađene su procjene, da ukoliko nam povećaju mirovinu za 3,5 posto, godišnje prosječno povećanje bi bilo za oko 100 maraka. No, veći je efekt kada dobijete jednom 100 maraka nego tijekom cijele godine tako da tih 100 maraka možete računati i iduću godinu."

Najniža mirovina od 573 marke nije dovoljna za osnovne životne potrepštine. Mandarić ističe kako može i gore od toga.

Umirovljenici

"Ima umirovljenika i s nižim mirovinama. Primjerice, netko prima 180 maraka, a drugi dio od Republike Hrvatske ili Njemačke. Oni ne dobiju ni 573 marke kada se saberu obje mirovine. Ima ljudi i s nižom. Troškovi su svaki dan sve veći i to je sasvim nedovoljno za normalan život".

Potpise trebaju dostaviti do 24. kolovoza u Federalni savez umirovljenika. Mandarić smatra kako je izabrano jako loše vrijeme jer smo u jeku godišnjih odmora i velikih vrućina, pa je teško očekivati veliki odaziv za peticiju. Ukoliko se ne uspiju izboriti za svoje zahtjeve umirovljenici će izaći na prosvjede.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.