UMIROVLJENICI NE ODUSTAJU 'Tražimo da se jednokratna pomoć isplati do kraja listopada'

umirovljenici
Ilustracija/Avaz

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još na sastanku od 11. lipnja ove godine obećala je predstavnicima Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH kako će kroz rebalans proračuna Federacije BiH barem osigurati jednokratnu novčanu pomoć koju umirovljenici traže od svibnja ove godine. Za 22. i 23. listopada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nema u prijedlogu za dnevni red rebalans proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici su tražili da korisnici čije su mirovine do 1.000 KM dobiju po 200 KM pomoći, a oni čije su mirovine iznad 1.000 KM da dobiju po 100 KM.

Kada su umirovljenici 11. rujna najavili masovne prosvjede za 3. listopad, dobili su poziv Vlade Federacije za sastanak koji je održan 17. rujna. Ni tada nije ispunjen nijedan zahtjev umirovljenika da bi Savez umirovljenika FBiH, točnije Upravni odbor prolongirao masovne prosvjede.

''Po izlasku sa sastanka s predstavnicima Vlade Federacije BiH izjavio sam da smo dobili sve, a nismo dobili ništa. Čekamo i volio bih da ne budem u pravu. Mi iz Zeničko-dobojske županije imamo zahtjeve prema Vladi FBiH iza kojih stojimo. Definirali smo rokove, a što Redžo Mehić nije to poslao prema Vladi Federacije BiH, ne znam. Tražimo da se jednokratna pomoć isplati do kraja listopada. Rok za izmjene člana 80. koji se odnosi na izvanredno povećanje mirovina je kraj ove godine, a za novi nacrt Zakona o MIO-u je kraj ožujka iduće godine'', govori za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika FBiH i predsjednik Saveza udruga umirovljenika Zeničko-dobojske županije.

Kaže kako je sada veći pesimist nego ranije.

''Kada smo imali sastanak s predstavnicima Federalne vlade, rekli su nam poslati prijedlog iznosa jednokratne pomoći, to nikada nisu uradili. Oni su tražili da oni s najvišim mirovinama ne dobiju jednokratnu pomoć i mi smo pristali na pregovorima. Nema tih mirovina puno u Federaciji'', kazao je Trakić.

Podsjetio je Federalnu vladu kako umirovljenici nisu odustali od masovnih prosvjeda, već su ih prolongirali kako bi vidjeli hoće li Vlada ispuniti njihove zahtjeve.