UBOJSTVO NA VILSONOVOM ŠETALIŠTU 'Ubio sam iz straha, nisam htio ugroziti sigurnost građana'

Vilsonovo šetalište ubojstvo
Avaz

Osumnjičeni je ispalio 16 hitaca u vitalne dijelove tijela oštećenog, od čega je 15, prema vještačenju, pogodilo oštećenog. Nakon što mu je nanio prostrelne i ustrelne rane vatrenim oružjem, dok je oštećeni bio u ležećem položaju, osumnjičeni mu je nanio povrede nogom – izjavila je tužiteljica Alma Hodžić-Kočo na jučerašnjoj sjednici na kojoj je razmatran prijedlog za produženje pritvora Nihadu Sarajkiću, osumnjičenom za ubojstvo Anela Krše 10. lipnja na Vilsonovom šetalištu. Prijedlog je danas prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunjeni uvjeti

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedala sutkinja Indira Jahić, tužiteljica je navela razloge zbog kojih smatra da je osnovana sumnja da je Sarajkić počinio ubojstvo na bezobziran i nasilnički način te ugrozio sigurnost građana Sarajeva, piše Avaz.

Tužiteljica je istaknula vrijeme i mjesto izvršenja kaznenog djela. Ubojstvo se dogodilo na Vilsonovom šetalištu, koje građani Sarajeva koriste za razonodu i odmor, u vrijeme završetka radnog dana kada je veliki broj građana bio prisutan. Time je došlo do narušavanja sigurnosti građana.

Dodala je da se još prikupljaju dokazi kroz vještačenje telefona osumnjičenog i oštećenog. Također je navela da je osumnjičeni nabavio oružje na njemu poznat način, bez dozvole.

Obrana bez prigovora

Branitelj osumnjičenog, advokat Izet Baždarević, izjavio je da nema prigovora na prijedlog za pritvor, svjestan da će on biti produžen.

"Nije sporno da je osumnjičeni počinio ubojstvo i posjedovao oružje, ali osporavamo da je to učinio na bezobziran način prema članku 166. stavku 2. (ubojstvo počinjeno na bezobziran način). Dakle, osporavamo taj stavak, ali ne osporavamo stavak 1. (obično ubojstvo). Nema dokaza da je ubojstvo počinjeno na bezobziran način", kazao je advokat Baždarević.

Pitanje javnog reda

Baždarević je također naveo da se ne može dokazati uznemirenje javnosti kao razlog za produženje pritvora, ističući da mediji ne prate ovaj slučaj.

Rekao je da je Sarajkić sam nazvao policiju i priznao zločin te je svjestan da će mu biti suđeno i da mora odgovarati za počinjeno kazneno djelo. Također je dodao da je Sarajkić otac dvoje maloljetne djece i da nema namjeru bježati niti ometati istragu, te je predložio izricanje mjera zabrane ili kućni pritvor.

Sarajkić je prigovorio psihijatrijskom nalazu, tvrdeći da je bio površan i da nije uzeto u obzir da ima tri bolesti želuca te da uzima lijekove zbog paničnih napada. U odgovoru na tvrdnje tužiteljice, Sarajkić je kazao da nikada nije izjavio da je udario pritvorenika u KPZ-u, već da je nogom udario Anela Kršu.

Bol jakog intenziteta

Tužiteljica je kasnije izjavila da je vještačenjem utvrđeno da je Kršo trpio bol jakog intenziteta dok je još bio živ.

Ona je naglasila da obrana minimizira način izvršenja kaznenog djela i njegovu posljedicu te se protivila izricanju mjera zabrane osumnjičenom.

Nošenje pištolja

Nihad Sarajkić je nakon uhićenja u Tužiteljstvu KS izjavio da je bio u emotivnoj vezi sa suprugom Anela Krše – šerijatski vjenčani, te da su se dogovorili da se nađu i riješe probleme zbog prijetnji koje je primao.

Sarajkić je rekao da je znao da je Kršo "problematičan", pa je ponio pištolj kako bi se "zaštitio". Tvrdio je da je Kršu ubio iz straha. Kad je Kršo, nakon rasprave, posegnuo za torbicom, Sarajkić je počeo pucati jer je mislio da će Kršo izvući pištolj. Usmrtio ga je na mjestu događaja.