TUZLA Dva načelnika pod jednim krovom

Tuzla/MISBiH

U studenom 2022., samo dvije godine nakon što je osvojio novi mandat, dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odlučio se povući s pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to na polovici njegovog šestog (uzastopnog) mandata kada je Imamović najavio da će političku karijeru nastaviti kao zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tako je okončan više od dva desetljeća dug gradonačelnički mandat.

„Ovo je najpovoljniji trenutak za Tuzlu u kontekstu ostvarivanja kontinuiteta. Pojavila se ekipa mladih suradnika za koje vidim da su vrlo snažni te da mogu nastaviti tempo. S druge strane, jednom se moram povući, ali najbolje je da to učinim dok još uvijek mogu doprinijeti na novom radnom mjestu, odnosno dok mogu snagom i ugledom pridonijeti Bosni i Hercegovini, kao i Tuzli, Tuzlanskom kantonu te Brčko distriktu“, obrazložio je svoju odluku Imamović.

Za svog nasljednika, barem na tri mjeseca, kao v.d., ostavio je tadašnjeg pomoćnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Zijada Lugavića, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja u BiH.

Obećanja, obećanja...

No, vratimo se na izbore 2020. kada je Imamović ponovno dobio povjerenje građana.

Sve optužbe opozicije (osobito tijekom predizborne kampanje), a najglasniji su bili SDA, BOSS i Socijaldemokrati Envera Bijedića, nisu nikada otišle dalje od dnevnopolitičkih prepirki.

Udruženje „Zašto ne“, putem projekta i web portala Istinomjer, bilježi da je započeta realizacija 42 obećanja, da ih je 10 u progresu, tri ispunjena... „što bi, prema procjeni Istinomjera, moglo rezultirati velikim brojem ispunjenih obećanja do kraja mandata 2024. godine“.

Ispunjena obećanja odnose se na završetak gradnje replike starog Radničkog doma i sportskog objekta „Partizan“ u Kreki, drugo se tiče obveznog objavljivanja javnih nabavki na web stranici Grada, a treće je „Insistiranje na adaptaciji zgrade Muzeja Istočne Bosne Tuzla“.

Ističu se i aktivnosti u području energetske efikasnosti, odnosno uvođenja alternativnih izvora energije, zbog čega je Imamović često bio kritiziran. Naime, Tuzla slovi za jedan od najzagađenijih gradova u Europi (pa i šire), i upravo je ta činjenica bila najjači argument protiv Imamovića.

Do kraja mandata, prema istom izvoru, od 66 obećanja preuzetih iz izbornog programa SDP-a, neispunjenim su ocijenjena samo tri.

Uz tri već ispunjena obećanja, dodano je i ispunjeno obećanje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i drugih obveza potrebnih za početak gradnje brze ceste Šićki Brod – Đurđevik.

Manje i više

Većim dijelom ispunjeno je 15 obećanja, među kojima je „Stimuliranje izdavaštva“, s obzirom na to da su tijekom dvije godine mandata iz proračuna Tuzle dodijeljena sredstva za izdavanje 12 knjiga.

Istu ocjenu dobilo je obećanje „Izgradnja novih turističko-rekreativnih kompleksa“ u okviru kojeg su obnovljeni sadržaji tuzlanskog izletišta Ilinčica. Početkom prosinca 2022., Turistička zajednica Tuzle realizirala je projekt uređenja vidikovca na lokalitetu Kicelj, koji se sastoji od platoa, klupa, vegetacije i pristupne staze. Na uzvišenju Kicelj nalaze se ranosrednjovjekovne nekropole.

Obećanje o „Širenju djelatnosti hotelskih smještaja“ i još 28 obećanja ocijenjeno je kao djelomično ispunjeno.

Manjim dijelom ispunjeno je 13 obećanja.

Tijekom ovog polovičnog mandata došlo je do promjena u organizaciji Službe za inspekcijske poslove, ali broj upražnjenih radnih mjesta za inspektore nije se značajno promijenio, zbog čega je obećanje o jačanju inspekcijskih službi ispunjeno manjim dijelom.

„Tijekom dvogodišnjeg mandata Jasmina Imamovića, postotak ispunjenih obećanja iznosi 31%“, zaključio je Istinomjer.

Stotine kaznenih prijava

Tijekom ovog mandata protiv Imamovića su (skoro svakodnevno) u tužiteljstvo Tuzlanskog kantona stizale kaznene prijave, većinom anonimne, ali i one koje je glasno najavljivao tadašnji vijećnik BOSS-a u Gradskom vijeću, Mirnes Ajanović.

Ajanović je, između ostalog, podnio kaznenu prijavu Federalnom tužiteljstvu zbog, kako tvrdi, nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava iz rada Termoelektrane Tuzla namijenjenih za umanjenje posljedica zagađenja zraka.

Od te tužbe nije bilo ništa, kao ni od ostalih stotinu prijava.

Jedan tuzlanski novinar, koji pamti gotovo sve mandate Jasmina Imamovića, rekao je:

„Teško je utvrditi broj kaznenih prijava koje su podnesene protiv Imamovića. Niti jedna nije procesuirana. On se u tužiteljstvu ili na sudovima pojavljivao uglavnom u ulozi svjedoka.“

Imamovićeva opozicija kritizirala ga je zbog neuspjelih pokušaja rješavanja ključnih komunalnih problema grada.

No, ipak su priznali da su tijekom njegovih mandata osigurane pitka voda u Tuzli, asfaltiranje mnogih cesta, izgradnja šetališta, kružnih tokova, vodoskoka i javnih kupališta.

S druge strane, zamjerali su mu pretrpavanje Gradske uprave, javnih poduzeća, degradiranje sporta i divlju gradnju.

Velika afera „SPO 15. maj“

Imamovićevo ime često se spominjalo u vezi s kriminalnom aferom „SPO 15. maj“ – davanjem zemljišta za Merkator, „vlasništvom“ nad književnim susretima...

Imamović je uvijek bio na listi „krivaca“ za nezapamćeni kriminal i aferu vezanu uz zgrade „15. maj“.

Građani su podizali kredite kako bi riješili stambeno pitanje, a više od desetljeća čekali na useljenje u neuslovne stanove i na uknjiženje, za što nitko nije odgovarao.

Kada je Imamović stupio na zadnji mandat, Kantonalni sud u Tuzli presudio je u slučaju 160 kupaca stanova u objektu „15. maj“. Presuda je presedan – nije utvrđeno kazneno djelo i nema satisfakcije za prevarene kupce.

Kupci su stanove kupovali od Direkcije za izgradnju, većinski u vlasništvu Grada Tuzle, u koju su imali povjerenje. No, sustav ih je iznevjerio.

Već sutra u realizaciju

Nakon što je Imamović otišao u politiku na višu razinu, tri mjeseca v.d. gradonačelnika bio je njegov bliski suradnik, SDP-ovac Zijad Lugavić. On je na prijevremenim izborima osvojio najviše glasova i postao Imamovićev nasljednik.

Lugavić je odmah po preuzimanju dužnosti izjavio da „već sutra kreće u realizaciju obećanja danih tijekom kampanje“.

Jedno od obećanja bilo je i donošenje odluke o ovlaštenju inspektora da kažnjavaju prekomjerno i neodgovorno trošenje vode.

Isto obećanje ponovio je i sredinom prošlog mjeseca, no do početka rujna ta odluka nije razmatrana.

„Nije lako Lugaviću“

Općenito, građani Tuzle nemaju što zamjeriti novom gradonačelniku.

„Nije lako Lugaviću. Vrijedan je i radišan čovjek, ali nije lako naslijediti Imamovića nakon toliko godina vladavine. Govori se da mu Imamović ne pomaže previše, štoviše, otežava mu rad putem svojih ljudi koje je ostavio u Gradskoj upravi“, komentirao je naš sugovornik.

Na izborima Lugavić je, kao kandidat SDP-a, dobio podršku raznih političkih grupacija te poručio da je cilj nastaviti razvoj Tuzle kao otvorenog, sigurnog i kreativnog grada.

Njegov najveći konkurent bit će kandidat SDA, Zoran Blagojević.

Mapa istraživačkih članaka u BiH