TUŽITELJSTVO ISTRAŽUJE KORUPCIJU Zašto Ejubović nasljedniku ostavlja tešku hipoteku

Hamdo Ejubović
Fokus

Na kandidatskim listama za načelnika Općine Hadžići na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati 6. listopada po prvi put se od 2004. godine neće naći ime Hamde Ejubovića (SDA), piše Fokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je još početkom ove godine obznanio da se neće kandidirati za načelnika ove općine. Dva desetljeća su mu bila dovoljna. Kada je riječ o medijskim izvješćima iz proteklih godina ali i mnoštvu kaznenih prijava, ostavio je svom nasljedniku veliku hipoteku, ali i teret kada je riječ o sumnjivim odlukama koje je Općina donijela u prošlosti.

Zloupotreba položaja

Naime, u Tužiteljstvu Sarajevske županije se protiv Ejubovića vodi nekoliko predmeta koji se odnose na korupciju. Jedan od najsvježijih se odnosi na zloupotrebu položaja, na način da je tvrtki CET BAH omogućio protupravnu imovinsku korist od više stotina tisuća KM, te prouzročio štetu Općini u navedenom iznosu. Kako je lani izvijestio Fokus, Tužiteljstvu je podneseno više kaznenih prijava, kako od pojedinaca iz same Općine, tako i iz Općinskog vijeća Hadžići, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja u BiH.

U najkraćem, navedenom investitoru je nezakonito odobren objekt izvan gabarita, dok je se Ejubović, nastavljajući djelovati u korist navedene tvrtke, okomio i na pomoćnike i druge službenike iz Odjela za katastar koji nisu željeli kršiti zakon, i to tako što ih je degradirao i premjestio u druge službe. O svemu je, osim Tužiteljstva SŽ, upoznat i Ured za borbu protiv korupcije SŽ gdje su degradirani službenici zatražili status zaštićenih prijavitelja korupcije. O pritiscima na uposlenike Općine također je izvijestio Fokus.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije SŽ kazali su da su postupali po prijavui u kojoj je navedeno da je došlo do korupcije i nezakonitosti u Općini Hadžići u vezi postupka uplanjenja objekta na zemljištu označenom kao k.č. 937/1, k.o. Hadžići, pokrenutog od strane investitora – tvrtke CET BAH d.o.o., kao i da općinski načelnik izdaje nezakonite naloge i naredbe službenicima u Općini Hadžići kako bi se postupak proveo i okončao, iako se isti po zakonu ne može okončati.

“Nakon preliminarnog razmatranja zaprimljene prijave, te provedenog postupka provjere, Ured je u skladu s propisanim nadležnostima dostavio informaciju o svom postupanju i zapažanjima, uz zaprimljenu prijavu i relevantnu dokumentaciju, na nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu SŽ. Do sada Ured nije zaprimio povratnu informaciju o postupanju Tužiteljstva u ovom predmetu”, rekli su iz Ureda za borbu protiv korupcije.

Stanje nepromijenjeno

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Fokus, Tužiteljstvo SŽ je saslušalo niz osoba u ovom slučaju te vodi istragu protiv Ejubovića ne samo u predmetu nezakonitosti kod izdavanja dozvola za zgradu, već i po pitanju nezakonitih postupaka prema službenicima.

Kada je riječ o samom objektu, kako se saznaje, do danas nije ispoštovano rješenje Federalne uprave za geodetske poslove koje su Općini Hadžići izdali još 6. lipnja prošle godine, a u kojem je Općini naređeno da poništi svoje odluke i da predmet vrati na prvostupanjski postupak.

Što se tiče problema na području Hadžića novog načelnika čeka i rješavanje nekoliko nelegalnih deponija. Podsjetimo, Fokus je prije desetak mjeseci objavio informaciju uz prateće fotografije o tome da je ogroman dio kruga Kasarne „Žunovnica“ u Hadžićima, koja je klasificirana kao nepokretna vojna imovina u vlasništvu BiH, pretvoren u deponiju građevinskog otpada! O tome svjedoči dio odgovora Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

Deponija Hadžići

Radilo se o desetinama tisuća kubnih metara istresenog građevinskog otpada, o čemu su svjedočile fotografije s mjesta događaja. Također, i satelitski snimci govore o kakvoj se promjeni izgleda zemljišta radi u odnosu na period od prije nekoliko godina.

U Tužiteljstvu SŽ nalazi se i predmet “granitne kocke”. One su 2015. skinute iz ulice Anđelka Lažetića, kod nekadašnje kasarne Žunovnicaa, a davane su mještanima bliskim vladajućoj strukturi u Hadžićima.

MUP SŽ je, o čemu je pisao Žurnal operativni materijal proslijedio Tužiteljstvu SŽ. Lani su pripadnici FUP-a izuzimali dokumentaciji i Općine Hadžići i po ovom pitanju.

Ignoriranje odluke Parlamenta

Treba podsjetiti i to da je Općina Hadžići kao i Općinsko vijeće ignorirali zabranu o izgradnji mini hidroelektrana koju je izglasao Federalni parlament te su 10. studenog 2022. Izglasali spornu Odluku o davanju suglasnosti za izgradnju mini hidroelektrane „Toplica“ 3 na rijeci Lepenici. Općini Hadžići i OV-u za izglasavanje ove suglasnosti bila je neophodna i dozvola JKP Sarajevo-šuma, ali je oni prilikom donošenja odluke uopće nisu imali.

Sam načelnik Ejubović, kako je izvijestio Žurnal pozivao je vijećnike da usvoje ovu odluku, tumačeći kako su mešetari natjerali premijera Federacije Fadila Novalića da zabrani izgradnju malih hidroelektrana!?

Inače, Ejubović, jednako kao i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo koji se nalazi u pritvoru zbog nekoliko koruptivnih predmeta, ali i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, nisu dali odobrenje da njihove općine pristupe sistemu transparentnosti odnosno javnim registrima Ureda za borbu protiv korupcije SŽ. Ove tri općine su ujedno i jedine u SŽ koje to nisu uradile.