TUŽITELJSTVO BiH Podnesena kaznena prijava protiv Mire Džakule

Miro Džakula kaznena prijava
Dejan Rakita/PIXSELL

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH podnio je novu kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja Mire Džakule, ovoga puta zbog mobinga kojem je godinama bio izložen carinski inspektor iz Gradiške, Ljubomir Vlajnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznaje Valter, kaznena prijava je podnesena Tužiteljstvu BiH prije nekoliko mjeseci, a potpisali su je sadašnji i bivši predsjednici sindikata UIO BiH, Predrag Jelača i Mehmedalija Osmić, što daje dodatnu težinu samoj prijavi.

Važno je napomenuti da je Sud BiH ranije presudio u korist Vlajnića (potvrđeno postojanje mobinga), utvrdivši da je ravnatelj Džakula „počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja“.

Afere, korupcija, klijentelizam

Valteru je potvrđeno da je ovo tek posljednja u nizu kaznenih prijava sindikata protiv bivšeg ravnatelja Džakule, čiji su dva i pol mandata na čelu državnih carina obilježila brojna skandala, korupcija i klijentelizam.

„Podnositelji prijava očekuju da će kao svjedoci koji posjeduju mnogo informacija i dokaza o nezakonitim radnjama biti pozvani u Tužiteljstvo BiH u svojstvu svjedoka i sudjelovati u određenim kaznenim postupcima i istragama koje vodi Tužiteljstvo BiH“, izjavio je za Valter predsjednik Sindikata, Predrag Jelača.

Prema nekoliko izvora iz UIO, u državnim carinama je posljednjih godina uspostavljen sustavni mobing prema zaposlenicima, koji se bez valjanih odluka degradiraju, premještaju na nova radna mjesta daleko od mjesta prebivališta i kažnjavaju suprotno zakonu i pravilnicima. Protiv onih koji se usude prijaviti mobing i sustavnu korupciju pokreću se montirani disciplinski postupci te im se izriču disciplinske mjere prestanka radnog odnosa.

Rijetki uspijevaju (gotovo nitko) ostvariti svoja prava tužbama pred Sudom BiH, budući da ih tamo čekaju sutkinje bliske UIO, koje su u ozbiljnom sukobu interesa (godinama Dragica Miletić, a odnedavno i Nada Papo). Valter je dokazao kroz seriju tekstova da je sutkinja Miletić, koja je u UIO zaposlila tri člana svoje obitelji, godinama sudila izrazito pristrano u korist tuženih funkcionera i same UIO, dok disciplinska tužiteljica VSTV-a još od veljače ove godine istražuje moguću umiješanost Dragice Miletić u zloupotrebu CMS sustava.

Miletić je nekim presudama na ulicu izbacila i zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića (koji je zbog prijave korupcije ostao bez posla u UIO!), kao i načelnika istraga Nikicu Gligorića, koji je također ostao bez posla jer je pokrenuo istrage protiv tadašnje šefice Grupe za sprječavanje krijumčarenja, Jelene Majstorović. Upravo je Jelena Majstorović godinama bila najbliža suradnica Mire Džakule, široj javnosti poznata po uhićenju, suspenziji i višemjesečnoj istrazi Tužiteljstva BiH, koje unatoč gomili dokaza još uvijek nije podiglo optužnicu.

S druge strane, prema svim informacijama kojima raspolažemo, sadašnje rukovodstvo, direktor Zoran Tegeltija i prvi operativac UIO, Goran Marinković, inače Tegeltijin kum, pokušavaju vratiti Jelenu Majstorović na posao.

I nakon Dragice Miletić - Nada Papo

Uskoro bi ulogu Dragice Miletić u Sudu BiH trebala preuzeti sutkinja Nada Papo (Miletić uskoro odlazi u mirovinu) čiji sin Leon odnedavno također radi u UIO – i to u kadrovskoj službi, gdje se donose rješenja iz radnih odnosa. Tako će svako rješenje službenika ili zaposlenika koji u zakonskom roku ulože žalbu na neku odluku ravnatelja, a koje se bude rješavalo u kadrovskoj službi kod Leona Pape – završiti u Sudu BiH ili kod njegove majke Nade Papo.

Bivši ravnatelj Miro Džakula, koji je nakon više od 11 godina na čelu UIO završio mandat neusporedivo bogatiji, o čemu je Valter također pisao u nizu istraživačkih priča, dokumentiranih i dokazanih, podnio je SLAPP tužbu protiv nas kako bi pokušao zaustaviti naše pisanje.

Inače, protiv samog Džakule postoji više predmeta i kaznenih prijava u Tužiteljstvu BiH koje su prethodnih godina podnijeli inspektori SIPA-e i predstavnici sindikata državnih carina, ali one još uvijek skupljaju prašinu na dnu tužiteljskih ladica.

Džakulu je dugo štitila bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno s nekadašnjim zamjenikom ravnatelja SIPA-e Đurom Kneževićem, koji je procese protiv Džakule opstruirao i usmjeravao ih u pogrešnom smjeru. Mnoge istrage su tako bile opstruirane, a afere zataškane.

Danas nema ni Gordane Tadić ni Đure Kneževića, no ostali su njihovi recidivi, pa je Džakula i dalje pravno nedodirljiv. Mediji su u više navrata izvještavali o zaštiti koju mu sada pruža državna tužiteljica Vedrana Mijović (kći nekadašnjeg zastupnika SNSD-a, Slavka Jovičića Slavuja).

Prema istim izvještajima, radeći u Odjelu za korupciju, Mijović nije procesuirala niti jednu kaznenu prijavu protiv Džakule, već je donosila odluke o neprovođenju istrage.

Uskoro će biti poznato kako je prošla nova kaznena prijava protiv ovog dugogodišnjeg i pravno nedodirljivog bivšeg ravnatelja državnih carina.