TURIZAM U BiH Broj dolazaka stranih i domaćih turista se povećao, ali ne zadržavaju se dugo

Stari grad - Turizam - Kupci - Mostar - Stari most
Hercegovina.info

Dok se čekaju statistički podaci za kolovoz, kako bi se konačno podvukla crta pod ovogodišnju turističku sezonu, oni koji pokazuju broj dolazaka i noćenja u prvih sedam mjeseci su odlični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su ostvarili 1.059.806 posjeta, što je za 10,9 posto više u odnosu na isti period 2023. godine, piše Avaz.

„Broj dolazaka domaćih turista viši je za 1,9 posto, dok su strani turisti ostvarili 15,1 posto više dolazaka u odnosu na isti period 2023. godine“, podaci su Agencije.

S druge strane, turisti su ostvarili 2.218.541 noćenje, što je za 8,9 posto više u odnosu na isti period 2023. godine.

„Domaći turisti ostvarili su 1,7 posto više noćenja u odnosu na isti period 2023. godine, dok je broj noćenja stranih turista viši za 12,2 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. U ukupnom broju noćenja, udio domaćih turista je 29,5 posto, dok je 70,5 posto udio stranih turista“, naveli su iz Agencije.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj s udjelom od 94,3 posto.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, slaže se s ocjenom brojnih turističkih radnika da je ova sezona bila vrlo dobra. Međutim, Hadžić ukazuje na problem da je prosječan broj noćenja po dolasku, kako su to i statističari zabilježili, jedva 2,2.

„Dakle, pitam se što turističke zajednice i razne institucije čine da se taj prosjek popravi, da se gosti zadrže dulje? Što se radi na promociji turističkih potencijala Sarajeva, Bihaća, Banje Luke, Trebinja, Mostara, cijele BiH? Naša zemlja ima ogromne potencijale za sve oblike turizma, od vjerskog, zdravstvenog, kulturnog, agroturizma, cikloturizma i mnogih drugih. Nažalost, malo se radi na promociji i razvoju turističke politike“, konstatira Hadžić.

Naglašava i da statistički podaci koji se objavljuju nisu objektivni i ne odražavaju pravo stanje.

„Tu se postavlja pitanje što je s nelegalnim objektima za pružanje usluga smještaja“, kaže Hadžić.

Struktura noćenja stranih turista 

U strukturi stranih gostiju, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (14,7 posto), Srbije (12,7 posto) i Turske (9,5 posto).

Turisti iz Saudijske Arabije ostvarili su 9,0 posto noćenja, Slovenije 5,9 posto, Njemačke 4,0 posto, SAD-a 3,2 posto i Kine 2,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 38,1 posto noćenja.