FOTO  Turiste na jugu Hercegovine najviše zanimaju domaće voće i povrće, a umjetnost je prepuštena lokalnoj dijaspori

Trebinjska tržnica

Trebinje se iz godine u godinu nameće na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine, ali i regije, pa je svake godine sve više turista s gotovo svih krajeva svijeta. Značajan dio turističke ponude čine ulični prodavači, kako oni na čuvenoj trebinjskoj tržnici, tako i oni koji u centru grada, a posebno na Trgu slobode i u Starom gradu, na štandovima nude robu široke potrošnje. Tijekom sezone, najtraženiji su suveniri s motivima Trebinja i Hercegovine, ali i brza hrana i poslastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebinjska tržnica

Nezaobilazni dio turističke ture kroz Trebinje je i obilazak trebinjske tržnice na kojoj se nude uglavnom domaće hercegovačke delicije, od poznatog sira škripavca, sira iz mijeha, preko raštike, pršuta, smokve i hercegovačkog meda. Savka Kapor već tridesetak godina prodaje na trebinjskoj tržnici.

‘’Radimo od davnih dana, prvo malo robom, pa onda voće i povrće, bavimo se i poljoprivredom, išli smo i u Mostar, radili voće i povrće, sad smo prestali, više se ne može. Šta znam, ide svašta pomalo. Finu robu, dobru, kvalitetnu, to se traži. U svako vrijeme, sezonska roba najviše ide, sad trenutno hvala Bogu ima sve, a i bostana i malina, jagoda i trešanja, smokva počela ove godine najranije, tako da, proda se isto, malo sireva, malo iz svoje bašte i tako to.’’, kaže Sava Kapor, prodavačica na trebinjskoj tržnici.

Turisti zadovoljni ponudom

Savka dodaje da su turisti i kupci iz okolne Crne Gore i Hrvatske zadovoljni odnosom cijene i kvalteta.

‘’Svi kupci su zadovoljni, iz Dubrovnika nisu zadovoljni jer ne mogu odavde ponijeti preko granice onoliko koliko bi željeli. Zadovoljni su i Crnogorci i Hrvati našom domaćom poljoprivrednom proizvodnjom, Crnogorci su recimo u proteklom razdoblju dosta trešnje kupovali jer je kod njih mnogo skuplja. Dođe dosta naroda sa strane, kada odlaze na more i prolaze ovuda, dođu i kupe. Što tko želi može da kupi’’, govori Savka Kapor za hercegovina.info.

Trebinjska tržnica

Sve manje zanimanje za umjetnička djela

Tražena roba na trebinjskim ulicama, pogotovo tijekom ljeta, su i suveniri i rukotvorine sa motivima Trebinja i Hercegovine. Ipak, Snježana Anđelić koja već 20 godina na trebinjskom Trgu slobode prodaje akvarele s različitim motivima na kojima ipak dominiraju motivi Trebinja, kaže da je iz godine u godinu sve manje zanimanje za umjetnička djela. Na početku je prodavala akvarele svog supruga da bi nakon njegove smerti i kraće pauze nastavila s prodajom akvarela svoje kćerke Branke Vulić, akademske slikarke.

Trebinjska tržnica

‘’Ja ti ovdje 20 godina prodajem slike, moj pokojni muž se isto bavio akvarelom, onda smo prodavali njegove, poslije njegove smrti smo zaustavili prodaju, onda je kćerka nastavila, to je druga generacija koja se bavi time, mada i moj sin slika akvarel, ali sad ima malo manje vremena. Ja ti ovdje izlazim dvadesetak godina, loša je prodaja, mislim, obično kupe Trebinjci koji su u dijaspori, kada dođu kupe, ali svake godine je sve manje i manje ljubitelja likovne umjetnosti", iskrena je Snježana.

Trebinjska tržnica

"Volim uličnu prodaju, razgovaram s turistima, učim engleski i pomažem im da im boravak u Trebinju ostane u što ljepšem sjećanju"

Tijekom ljetne sezone u Trebinju, najviše je onih koji prodaju suvenire s motivima Trebinja i Hercegovine. Mladi Luka već treće ljeto provodi na štandu i u druženju s turistima s kojima, kako nam je rekao, voli popričati i pomoći im kako bi im boravak u Trebinju učinio što ljepšim.

Trebinjska tržnica

‘’Već treću godinu ovdje držimo štand i prije svega ovo radimo jer stvarno volimo ovaj posao i volimo dodir sa strancima. Iskreno volim razgovarati, vježbam i engleski, dosta znam o svom gradu i mogu im ga predstaviti. Ovdje sam ne samo da prodajem magnete nego da i pomognem koliko mogu, gdje može da se jede i tako to. Što se tiče štanda, magneti stvarno idu i nakit, to nam najviše ide, ima tu još nekih stvarčica, figurica i tako to, ali uglavnom nakit i magneti nam najbolje ide’’, rekao je Luka Savović za hercegovina.info.

Trebinjska tržnica

Trebinje polako, ali sigurno postaje turistički centar i sve je više onih koji bar dio svog godišnjeg odmora planiraju provesti u Trebinju. Ulična prodaja je neizostavni dio turističke ponude pa ne treba čuditi kako sa sve većim brojem turista u Trebinju raste i broj štandova, ponuda postaje sve raznovrsnija, a mnogi nastoje da se kvalitetom više nametnu kupcu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.