TROMOST INSTITUCIJA Dio građana BiH mora uzeti slobodan dan zbog rodnog lista

Rodni list Mostar
Ilustracija

Iako je dobivanje rodnog lista, ali i drugih dokumenata, za mnoge posao od nekoliko minuta, za druge, odnosno one koji su rođeni u jednom bh. entitetu, a žive u drugom, znači uzimanje slobodnog dana i prelazak desetina kilometara do najbliže lokalne zajednice s one strane međuentitetske linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u Republici Srpskoj elektronsko uvezivanje matičnih knjiga završeno još davne 2012. godine, a u Federaciji Bosne i Hercegovine dvije godine poslije, odnosno 2014. godine, od tada do danas, desetljeće poslije, entiteti se međusobno nisu uvezali, pišu Nezavisne novine.

Zbog toga su u problemu i na gubitku najviše građani kojima rodni list često treba. Upis u školu ili na fakultet, prijava na natječaj za posao ili podizanje kredita neke su od situacija kada treba rodni list.

Jedna od onih kojima neuvezanost sustava pravi problem jest i Gordana M. iz Banje Luke, koja ističe da se u Bosni i Hercegovini godinama samo priča o uvezivanju matičnih knjiga.

“Sramota je da se to još nije dogodilo, a svi živimo u istoj državi. Rođena sam u Ključu u Federaciji BiH, ali 34 godine živim u Banjoj Luci u Republici Srpskoj i kad treba izvaditi rodni list, suočavam se s problemima jer moram ići u Ključ ili Sanski Most, odnosno najbliži grad u Federaciji”, kaže ona za Nezavisne novine.

Ona smatra da su Republika Srpska i Federacija BiH do sada morale uvezati matične knjige na korist građana, koji su trenutno izloženi nepotrebnim troškovima i gubljenju vremena kako bi došli do dokumenta koji im je često potreban.

“Nedavno sam i po uvjerenje o nekažnjavanju morala ići u Ključ, što se također izdaje po mjestu rođenja, pa je ta neuvezanost među entitetima stvarno suluda i tromost institucija kažem opet samo na štetu građana. U eri interneta i digitalizacije mi moramo putovati da bismo došli do nekog dokumenta”, priča ogorčeno Gordana.

Isti problem ima i Emina S. iz Gradiške koja također po rodni list ide u Federaciju.

“Nedavno sam imala problem prilikom dizanja kredita. Morala sam otići hitno po dokument jer kod sebe nisam imala rodni list koji je bio, tako da kažem, svjež. Često sam imala situacija kada su mi tražili rodni list koji nije stariji od šest mjeseci, a ja to nisam imala kod sebe”, priča ona za Nezavisne novine.

Da je situacija takva, potvrđuju i podaci objavljeni na stranici Gradske uprave Banja Luka, gdje stoji da, ako je osoba rođena na području Republike Srpske ili naknadno upisana u matične knjige, rodni list se može izvaditi u bilo kojoj općini ili gradu Republike Srpske.

“Rodni listovi širom Republike Srpske mogu se izdavati isključivo osobama rođenim na teritoriju Republike Srpske i osobama čiji su upisi iz inozemstva, kao upisi naših državljana, izvršeni u matičnim knjigama nadležnih matičnih službi na teritoriju Republike Srpske, ali ne i osobama rođenim ili upisanim u knjige rođenih na prostoru Federacije BiH ili Brčko distrikta, baze nisu međusobno uvezane, a propisi su na entitetskoj razini”, stoji na stranici ove uprave.

Uslijed toga, kako navode, ne postoji mogućnost da se osobama koje su mijenjale entitetsko državljanstvo izda rodni list bilo gdje drugo nego, isključivo, na teritoriju Federacije ili Brčko distrikta, u zavisnosti gdje su upisani u knjige rođenih.

S druge strane, na primjer, osobe koje su rođene u Hrvatskoj, a koje su stekle državljanstvo BiH i imaju prebivalište u RS, svoj rodni list mogu podići u mjestu gdje žive.

Da je ideja o razmjeni podataka o matičnim knjigama entiteta postojala, pisali su ranije mediji, ali kako je isticala tadašnja ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, RS jednostavno u Federaciji nije imala pravog sugovornika na ovu temu.