TREBINJE Građevinski divovi završili u stečaju zbog apetita pojedinaca

tvrtka Trebinje
eTrafika

Građevinsko poduzeće “Neimarstvo” i tvrtka koja se bavila izvođenjem hidro i termo izolacija “Izolater” iz Trebinja, gurnuti su u stečaj zbog interesa nekoliko pojedinaca, željnih da dođu do njihovog novca i ekskluzivnih nekretnina po cijenama daleko ispod tržišnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo tvrde sugovornici portala eTrafika, koji ističu da je poveznica spomenutih poduzeća trebinjski odvjetnik Dragan Škuletić koji je pokrenuo stečaj u obje tvrtke. U “Neimarstvu” je to uradio osobno, a “Izolateru”, kao pravni zastupnik računovodstvenog servisa registriranog na ime njegove punice Božane Lečić.

U oba slučaja, tvrde naši sugovornici i potkrepljuju svoje tvrdnje dokumentima, radilo se o isplati sumnjivih potraživanja za odvjetničke usluge, u slučaju „Neimarstva“ osobno Škuletićeve, a „Izolateru“ spomenutog računovodstvenog servisa. Škuletić je pokušao dugove naplatiti u novcu, ali i doći do ekskluzivne nekretnine u Dubrovniku, koje je “Neimarstvo” imalo u zajedničkom vlasništvu s hrvatskom tvrtkom “Jadranski susreti”.

Neimarstvo u stečaju skoro 12 godina

Maratonski stečajni postupak nekada državnog poduzeća “Neimarstvo”, koje je u poslijeratnom razdoblju privatizirano s izuzetno zamršenom vlasničkom strukturom, Škuletić je pokrenuo 2013. godine. Učinio je to na osnovu notarskog ugovora sa spomenutom tvrtkom, koji se odnosio na odvjetničke usluge vrijedne 54.000 maraka. Uz ugovor nisu bile dostavljene fakture koje bi bile pokriće za cifru koja se potražuje. Nakon potpisivanja notarskog ugovora, on je odmah podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka iako se stečaj pokreće tek u slučajevima kada ne postoji mogućnost naplate, što nije bio slučaj s “Neimarstvom”. Naime, poduzeće je u tom trenutku i dalje imalo kapaciteta da radi i zarađuje, te imalo izuzetno vrijednu imovinu.

“O kakvim se uslugama radilo, ne zna se, a odvjetnik je iskoristio priliku pokrenuti stečaj iako je bilo drugih povjeritelja koji su očekivali daleko više isplate. ‘Neimarstvo’ je bila bogata i velika kompanija, gradila je po cijeloj državi, imala je ugovor s Libijom vrijedan 300 milijuna maraka za neke zgrade i bolnice, a onda je samo sve stalo. Da su prodali neku mašinu ili isjekli kran u sekundarnu sirovinu, mogli su da ga isplate, ako su njegova potraživanja bila osnovana, ali mi vjerujemo da nisu”, kaže izvor eTrafike.

Priča da su Škuletićeva potraživanja, koja su od pokretanja stečaja nastavila rasti zbog zateznih kamata, stigla ubrzo na 63.000 KM. Spomenutoj cifri dodao je još 6.000 maraka na ime naknada, nakon što je ušao u Odbor povjeritelja, peteročlano tijelo koje u stečajnom postupku zastupa interese svih onih koji potražuju određena sredstva od kompanije.

U slučaju „Neimarstva“, pored Škuletića, spomenuto tijelo su činili i predstavnik povjeritelja općeg isplatnog reda Miroslav Vinduška, predstavnik radnika Jovo Klimović, te predstavnici Porezne uprave i Fonda MIO.

“Da apsurd bude još veći, isti taj odbor Škuletića imenuje kao odvjetnika u većini sporova tijekom stečajnog postupka, zbog čega njegova potraživanja nastavljaju rasti, za još 21.000 KM. Potom on, samoinicijativno pokreće postupak za zapljenu nekretnine ‘Neimarstva’ u Dubrovniku, što je hrvatski sud prepoznao i obustavio znajući da je tvrtka u stečaju i da o njenim nekretninama u inozemstvu brine i upravlja Fond Investicijsko razvojne banke RS, pa se iz te nekretnine zakonito nikako nije mogao namiriti jer je to imovina Republike Srpske”, objašnjava izvor.

Gotovo istovremeno, Škuletić pokreće stečajni postupak i u kompaniji “Izolater”, kao pravni zastupnik računovodstvenog servisa njegove punice, Božane Lečić, zbog duga od 7.000 maraka.

“Ovaj postupak nije dugo trajao jer je ‘Izolater’ bila bogata tvrtka koja uopće nije trebala ići u stečaj, pa su namireni svi i još je ostalo novca i imovine. Mislim da su samo htjeli da se dokopaju imovine, poslovnih prostora i zemljišta i da nam to sada predstoji s licitacijama koje padaju sve dok se cijena ne obori na određeni nivo”, kaže naš sugovornik.

Obje ove tvrtke su zapošljavale prije rata tisuće radnika i imale imovinu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, kao i u Libiji i Alžiru, ali nitko ne zna što je točno bilo u njihovom posjedu. Odlaskom u stečaj, bez posla i plaća ostalo je najmanje 1.400 radnika.

Od odvjetnika Škuletića, pokušali smo dobiti izjavu i komentar na sve ove navode. Iako se javio na telefon, nije bio zainteresiran čak ni da se upozna s temom razgovora, piše eTrafika.

“Ne mogu s vama razgovarati jer pišete o temama koje su vam podmetnute i nanosite zlo ljudima”, rekao je Škuletić.

Za razgovor nije bio ni Jovo Klimović, predstavnik 98 radnika koji od ove kompanije potražuju osam neisplaćenih plaća i tvrde da se imovina tvrtke sada pokušava prodati ispod svake vrijednosti, čime se definitivno neće moći isplatiti ni dio potraživanja.

Sumnjive sjednice, još gore licitacije

Kada se govori o imovini “Neimarstva”, radi se o ekskluzivnom zemljištu površine od oko 14 duluma na popularnoj lokaciji u Trebinju, na kojoj su predviđene stambeno poslovne zgrade površine preko 60.000 kvadratnih metara. Iako je sudski vještak procijenio vrijednost ovih parcela na oko šest milijuna maraka, član Odbora povjeritelja “Neimarstva” Miroslav Vinduška kaže da ono vrijedi najmanje duplo više.

Govori da nikome nije jasno što se dogodilo s imovinom „Neimarstva“ u Libiji i Alžiru, kao ni što će biti s nekretninama koje ta tvrtka ima s “Jadranskim susretima” u Dubrovniku, o kojima bi se morao brinuti Fond IRB-a za imovinu u inozemstvu. Naš sugovornik, koji je predstavnik povjeritelja kojima se duguje 11,4 milijuna maraka, ističe za eTrafiku da je zbog odugovlačenja postupka došlo do nepotrebnog gomilanja dugova.

“Procjenitelj je rekao da imovina vrijedi oko šest milijuna maraka. Ja sam vjerovao i tvrdio da se to može prodati i za 12 milijuna maraka, jer ona toliko vrijedi, a to je dovoljno da se plate glavna potraživanja. Naravno, od toga nema ništa. Parcele ‘Neimarstva’ vrijede mnogo više, a procijenili su ih na 300 KM po kvadratnom metru. Odmah pored njih je ‘Industrija alata’ koja je za svoje parcele prodavala za 417 maraka po kvadratu”, kaže Vinduška za naš portal.

Imovina “Neimarstva” je nakon 11 godina stečaja i suđenja uknjižena tek u veljači ove godine. Međutim, usprkos sudskim procesima i neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, licitacija za njenu prodaju bila je raspisana nekoliko mjeseci ranije, u prosincu prošle godine.

“To je van pameti. Poziv na licitaciju prije uknjiženja nije po zakonu. Međutim, taj prvi nije bio posebno vidljiv široj javnosti i objavljen je u vrijeme praznika, pa je ona tako i propala, a za njom i druga, pa treća. I stalno se spušta cijena. Mogu da je spuste pet posto, pa čak i za 30 posto ako baš žele da prodaju jeftino. Sad vidim da se to nešto brzinski pokušava, što ne odobravam i bunim se, ali mi ne daju da progovorim na sjednicama”, kaže Vinduška.

Stečajni upravnik Slavko Ilić kaže da je stečaj “Neimarstva” otišao tako daleko da više ni on ne zna što bi s tim. Čak je ranije ove godine tražio da se poništi licitacija o prodaji imovine i angažiraju tri licencirane kuće koje će ponovo da izvrše procjenu vrijednosti, jer postojeća procjena od 6.328.426 KM ne odgovara nikome, osim potencijalnim kupcima koji bi da jeftino kupe atraktivno građevinsko zemljište.

“Tu ima svašta i teško je boriti se s ovim. Evo, prethodni stečajni upravnik nije sam sebi isplaćivao naknadu pa je i on tužio ‘Neimarstvo’ zbog toga traži i kamatu. Ja ću poludjeti od njih. Ubijam se parnicama, neispitanim parnicama, hipotekama. To nema kraja. Ima imovina u Dubrovniku i za nju se vodi parnica. IRB zastupa tu ‘Neimarstvo’. Neće taj odvjetnik ništa uspjeti tu, to vam ja kažem”, kaže Ilić.

Za zemljište “Neimarstva” kaže da ne zna zašto se nitko ne javi ako je imovina jeftina i prodaje se u bescjenje.

“Nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi, ima dosta komplikacija, koje se dugo rješavaju. Ima neki kat neriješen, pa onda dalekovod na sred parcele i sad to sve treba da se izmjesti i riješi”, kaže Ilić.

Za tvrtku “Izolater” u kojoj je on također bio stečajni upravnik kaže da je propala jer nije imala radnike.

“U tom stečaju su svi namireni, a točno je da je Škuletić zastupao svoju punicu i pokrenuo postupak u toj tvrtki”, kaže on.

Inače, Porezna uprava RS od “Neimarstva” potražuje oko 3.750.000 KM. Svi ostali povjeritelji, među kojima su i radnici, potražuju 11,4 milijuna.