TREBA NAM UKIDANJE PDV-a NA DONIRANE LIJEKOVE Umjesto kod nas oni završe u drugim državama

lijekovi
Ilustracija/Pexels

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Saša Magazinović (SDP), pokrenuo je inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, za što postoji i načelna podrška Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kolikom je problemu riječ svjedoči tvrdnja inicijatora, koji navodi da se nerijetko događa da lijekovi namijenjeni za donaciju završe u drugoj državi, gdje ne postoji obveza plaćanja poreza na ovakve donacije, prenose Nezavisne novine.

Suština je u tome da, kada, primjerice, neka farmaceutska tvrtka želi donirati lijekove zdravstvenoj ustanovi, na to mora platiti PDV.

To može učiniti donator, primatelj donacije ili netko treći, ali PDV se mora platiti, što je, kako kažu naši sugovornici iz zdravstvenog sektora, otežavajuća okolnost u procesu doniranja.

Vjetar u leđa

Stoga bi, ističu sugovornici, ukidanje PDV-a na donirane lijekove bio vjetar u leđa ovakvim donacijama. Iz UNO-a kažu, podržavamo, ali...

"UNO načelno podržava inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, posebno imajući u vidu kategoriju njihovih potencijalnih korisnika, kao što su socijalno ugrožene osobe i druge. Međutim, ističemo da bi prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove trebalo zakonski urediti područje doniranja lijekova i utvrditi jasna pravila iz područja sigurnosti njihove uporabe te točno definirati pojam 'donirani lijekovi', pri čemu taj pojam ne bi trebao obuhvaćati suplemente i slične proizvode", rekli su iz UNO-a BiH za "Nezavisne novine".

Također, kako dodaju, potrebno je definirati tko može biti primatelj doniranih lijekova te u kojem roku prije isteka valjanosti lijekovi mogu biti donirani.

"Uzimajući u obzir navedeno, UNO smatra da je prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove potrebno ispitati moguće posljedice doniranih lijekova na zdravlje potencijalnih primatelja, odnosno propisati sigurnosne standarde za doniranje, kako se ne bi postigao kontraefekt po zdravlje primatelja", naveli su iz UNO-a BiH.

I Magazinović je naveo da je UNO BiH nedavno, kroz odgovor na njegovo zastupničko pitanje, dao načelnu suglasnost, uz napomenu da je potrebno detaljno urediti područje doniranja lijekova.

"Ovo je važna tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pozornosti. Kao što se ranije, do izmjene zakona, PDV plaćao na doniranu hranu, tako se još uvijek plaća na donirane lijekove. Smatram da one koji doniraju lijekove država treba osloboditi bilo kakvih nameta", naveo je Magazinović.

Lijekovi završe negdje drugdje

Prema njegovim riječima, u slučaju doniranih lijekova i visokog poreza koji donator treba platiti, nerijetko se događa da zbog toga lijekovi završe u drugoj državi, gdje ne postoji obveza plaćanja poreza na takve donacije.

"U tom slučaju najviše trpe pacijenti, i to nerijetko oni s najtežim dijagnozama", naveo je Magazinović.

Rajko Dodik, ravnatelj Bolnice Gradiška, kaže da je u dosadašnjim donacijama koje su dobivali PDV plaćao donator.

"To im je dodatno opterećivalo i proračun i želju za doniranjem. To bi sigurno olakšalo donatorima, bio bi veći broj ljudi koji bi donirali. Dakle, podrška toj inicijativi, mislim da bi to bilo za opće dobro", rekao je Dodik za "Nezavisne novine".