TOPLINSKI VAL Sljedećeg tjedna u južnoj i jugozapadnoj Hercegovini moguće temperature i do 44 °C

toplotni udar, vrućine
Hercegovina.info

Ako ste milisli da je najgori dio toplinskog vala u Hercegovini prošao, moramo vas razočarati. Tek će sljedeći tjedan prema prognozama Hercegovina.meteo zapravo ugrijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz novo zatopljenje po visini, sredinom i u drugom dijelu sljedećeg tjedna južna i jugozapadna Hercegovina se mogu zagrijati i do 44°C. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toplinski val se definira kao razdoblje od pet ili više dana sa dnevnim maksimalnim temperaturama za 5°C višim od prosječnih maksimalnih za to razdoblje.

Prvi ovogodišnji toplinski val, koji je trajao od 16. do 22. lipnja je donio i obaranje temperaturnih rekorda za mjesec lipanj, a tu titulu je 20. lipnja odnijelo Trebinje sa novopostavljenim rekordom od 39,1°C, što govori samo da je ljeto započelo junački. Jedan od najdužih toplinskih valova na našem području je zabilježen 2012. godine, kada je trajao čak 17 dana, odnosno od 29.06. do 15.07. Prošlo ljeto također je ponudilo dva prilično duga toplinska vala, prvi od 19.06. do 03.07. i drugi od 11.07. do 25.07. Prema većem dijelu prognostičkih modela i ovaj bi toplinski val mogao biti poprilično dug, s obzirom da su sinoćnja ažuriranja znatno smanjila šanse za prekid toplinskog vala u razdoblju iza 20. srpnja, što je zapravo i bilo okidač za temu toplinskih valova ove večeri. 

Kada govorimo o najvišoj izmjerenoj temperaturi zraka za mjesec srpanj, a tko će drugi nego Mostar zauzeti tu poziciju. Ovaj grad je 31. srpnja 1901. godine izmjerio rekordno visokih 46,2°C, što je ujedno postala jedna od najviših izmjerenih temperatura zraka u jugoistočnoj Europi, točnije druga po redu, nakon Atene, koja uvjerljivo stoji na prvom mjestu sa 48,0°C iz 1977. godine.

Ovaj toplinski val neće donijeti ovakve ekstremne vrijednosti, međutim sljedeći tjedan ne smije iznenaditi da se na meteorološkim postajama zabilježi do 43°C, što i nije tako čest slučaj, posljednji put zabilježen 2012. godine tijekom jednog od najdužih toplinskih valova. 

U najboljem slučaju, pekid toplinskog vala možemo očekivati tek nakon 21. srpnja.