TOPIĆ Neka 11. srpnja bude podsjetnik svima da se moramo čuvati mržnje

mons. Franjo Topić, Franjo Topić
PIXSELL

V.d. predsjednik Panevropske unije BiH i predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo akademik prof. dr. mons. Franjo Topić, dao je priopćenje za javnost u povodu godišnjice stradanja u Srebrenici 1995. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, 11. srpnja s dubokim poštovanjem i tugom, obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najtragičnijih događaja u modernoj povijesti. Prisjećamo se s poštovanjem i molitvama svih nevinih žrtava koje su izgubile svoje živote u srpnju 1995. godine. Ovaj stravičan zločin ostavio je neizbrisiv trag u srcima obitelji, prijatelja i zajednica koje su pogođene, kao i u kolektivnoj svijesti bošnjačkog naroda i cijele Bosne i Hercegovine.

Genocid u Srebrenici, priznat i osuđen od strane međunarodnih sudova, predstavlja stalni podsjetnik na najgore posljedice mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka  je ubijeno, na tisuće žena, djece i starijih prisilno su protjerani iz svojih domova.
Na ovaj dan, izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim obiteljima i preživjelima koji su izgubili svoje voljene. Njihova bol i patnja ne smiju biti
zaboravljeni. Vlasti i svi drugi trebaju više činiti da se preživjeli lakše nose s teškim posljedicima ovog zločina.

Nek ovaj spomendan bude podsjetnik svima da se treba čuvati mržnje, a njegovati sestrinstvo i bratstvo među ljudima od obitelji, škole do medija i svih ljudi. Također je poziv da prihvatimo vjerske, kulturne, jezičke i sve druge različitosti kao prirodne i božanske. Neka žrtve Srebrenice počivaju u miru Božjem, a preživjeli nek imaju što više snage i utjehe u cijelom životu.