TKO ŠALJE LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA Svi su dječaci, dogovaraju se preko Instagrama, a dojave plaćaju 2 do 3 KM

VI. Osnovna škola u Mostaru
hercegovina.info

Lažne dojave o bombama uglavnom čine maloljetnici, a prema protokolu svaka dojava mora biti provjerena jer svaka od njih nosi obilježja terorizma. O slučajevima nedavnih lažnih dojava o bombama u Sarajevu, uzrocima devijantnog ponašanja maloljetnika, savjetima za reakciju i prevenciju govorili su stručnjaci u emisiji Novi dan na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti emisije bili su Mirela Badurina, geštalt psihoterapeut, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, i Saša Petrović, šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala.

Proteklih dana uhićeno je više maloljetnika koji su slali lažne dojave o bombama u školama. Kako su gosti naveli, sve te osobe su maloljetnici, a dojave su slane iz BiH i u Hrvatsku.

Županijsko tužiteljstvo Sarajevo formiralo je zajednički tim, u kojem je glavni MUP KS, a OSA i FUP su dali veliki doprinos.

"Identificirali smo više osoba, ali ne objavljujemo podatke jer su maloljetnici, čak ni inicijale. Prioritet su maloljetnici koji su poslali više od 80, pa čak i 120 dojava. To su djeca, od 14 do 16 godina. To je dječja igra. Čitao sam njihove grupe na Instagramu gdje se dogovaraju o slanju poruka, čak plaćaju 2-3 KM da se pošalje dojava u školu. ‘Sutra imam test, možeš li poslati dojaviti bombu?'", ispričao je Petrović.

Petrović: Nema šanse da se sakrijete!

Neki su napredni, neki nisu, dodaje Petrović, pojašnjavajući da je trebalo malo vremena da ih otkriju jer su koristili određene mjere zaštite, no sve se može otkriti, tvrdi on. Županijsko tužiteljstvo je prvo reagiralo i formiralo zajednički tim iz svih odjela, a najviše ispaštaju pripadnici MUP-a KS, koji rade u smjenama 24 sata.

"Kada dođemo do tih osoba... to je dijete i ne znate više kako postupiti s njim, no naravno, po zakonu će biti lišeni slobode. Ima mnogo problema o kojima će psiholog pričati. Svi su dječaci.

Idemo dalje prema onima koji su poticali takvo ponašanje. Kompletan sigurnosni sustav je opterećen i sve ovo košta. Podnosit ćemo prijedloge za odgovornost roditelja. Već sada postoji propust roditeljskog nadzora, a to su prekršajne prijave", rekao je Petrović, apelirajući na roditelje da poduzmu korake.

Dokazivanje društvu ili nešto drugo

"Sva ta djeca žele biti mangupi u društvu i ne shvaćaju posljedice. Kažu da se kaju, ali ne mislim da to zaista osjećaju. Ne shvaćaju što znači 50 KDZ timova, stotine tisuća KM, nespavanje policijskih ekipa... Roditelji plaču, ne mogu vjerovati da je to njihovo dijete. Nisu to loši učenici, ponekad su to sasvim primjerni dječaci. Filmovi također utječu na njih, misle da će se sakriti ako koriste VPN ili ako se prijave iz kafića", kaže Petrović.

Nema šanse da se sakrijete ako ste meta, ističe, a jedini problem je vrijeme potrebno da se otkriju počinitelji.

Eksperimentiranje, dokazivanje ili emocionalni poremećaj

Psihologinja Mirela Badurina pojašnjava da je adolescencija specifično razdoblje, u kojem adolescenti osjećaju neranjivost, žive u sadašnjosti i imaju potrebu za eksperimentiranjem i dokazivanjem.

"Iza ovakvog ponašanja vrlo često mogu stajati ozbiljni duboki emocionalni poremećaji, koji, ako se ne prepoznaju, mogu dovesti do toga da maloljetni počinitelj postane punoljetni počinitelj kaznenog djela. Postoje i benigne stvari, poput potrebe za dokazivanjem društvu", navela je Badurina.

Mnogo je faktora koji utječu na ovo ponašanje, dodaje, od obiteljskih čimbenika, dinamike unutar obitelji, emocionalnih i socijalnih faktora, do razvoja prefrontalnog korteksa, koji je odgovoran za donošenje odluka, kontrolu impulsa i predviđanje posljedica.

"Prefrontalni korteks razvija se do srednjih 20-ih godina, a u dobi od 14 do 16 godina često vidimo prve znakove da iza ovakvih ponašanja može stajati nešto što smo ranije propustili", ističe Badurina.

Podsjetimo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom tužitelja Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, noćas su lišili slobode dva maloljetnika za koje postoji osnovana sumnja da su jučer, ali i ranije, lažno dojavili o postojanju eksplozivne naprave u srednjim školama i drugim objektima na području Kantona Sarajevo.