TKO POMAŽE RADNICIMA? Pomoć dobilo 15 tisuća radnika, isplatu izvršila 353 poslodavca

radnici
Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srpnju ove godine usvojila je novu uredbu prema kojoj poslodavci mogu izvršiti isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.768 maraka do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno s 20. rujna ovog mjeseca isplaćeno je 4,3 milijuna maraka, a pomoć su dobila 15.233 radnika dok su isplatu izvršila 353 poslodavca, piše Tuzlainfo.

Porezna uprava FBiH je pojasnila primjenu Uredbe o isplati pomoći od strane poslodavaca, a sve što trebaju o Uredbi i radnici i poslodavci, donosimo u nastavku.

Pravilo na isplatu

Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavaca, koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj: 56/24 od 19.07.2024. godine, a stupila na snagu 27.7.2024. godine, uređuje se pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika i način realizacije isplate.i od strane poslodavca, dinamika i način realizacije isplate

Članom 3. Uredbe propisano je da poslodavac može izvršiti isplatu pomoći, što znači da je data mogućnost, a ne obaveza poslodavcima za isplatu.

Shodno Uredbi pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima osobe koje ima zasnovan radni odnos s poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu.

Poslodavac može, na osnovu Uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.768,00 maraka.

Ograničen je maksimalan iznos koji se po ovom osnovu može isplatiti, ali poslodavac može isplatiti i manji iznos.

Isplata pomoći

Pomoć se može isplatiti u razdoblju od dana stupanja na snagu ove Uredbe odnosno od 27.7.2024. godine – 31.12.2024. godine, tj. najkasnije do dana prestanka važenja ove Uredbe.

Isplata pomoći se vrši isključivo na transakcijske račune radnika.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći iznos od 2.768,00 KM.

Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt (npr. odluku, pravilnik) kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava na pomoć iz Uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Svi zaposlenici imaju pravo na isplatu pomoći koji su zatečeni u radnom odnosu na dan donošenja prethodno navedenog internog akta, bez diskriminacije na bilo koji način. Izuzetno, ukoliko zaposleniku prestane radni odnos, poslodavac koji pomoć isplaćuje u više tranši nema obavezu isplate preostalih tranši zaposleniku nakon prestanka radnog odnosa.