TKO JE MOHAMMED DEIF? Zapovjednik Hamasa koji se protiv Izraela bori 40 godina, završio 3 fakulteta i osnovao 'Qasam'

Mohamed Deif Hamas

Izrael je u četvrtak priopćio da je njegova vojska ubila Mohameda Deifa, vojnog zapovjednka Hamasa u Gazi, u zračnom napadu 13. srpnja na Al-Mawasi, zapadno od Khan Younisa, u južnom pojasu Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj napad pogodio je šatore u kojima su smješteni raseljeni Palestinci i postrojenje za destilaciju vode, pri čemu je poginulo najmanje 90 ljudi, a 300 je ranjeno.

U to vrijeme, visoki dužnosnik Hamasa inzistirao je u izjavi da je Deif pobjegao i da je "dobro". Al-Mawasi je određena humanitarna zona u Gazi, piše Faktor.

"Zapovjednik Mohammed Deif je dobro i direktno nadgleda operacije vojnog krila Hamasa", rekao je službenik novinskoj agenciji AFP.

Mohammed Deif Hamas

Međutim, Izrael sada tvrdi da ima dokaze o Deifovoj smrti.

Rođen 1965. u izbjegličkom kampu Khan Younis, postavljenom nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, Mohammad Masri postao je poznat kao Mohammed Deif nakon što se pridružio Hamasu tokom prve Intifade, ili palestinskog ustanka, 1987. godine. Deif je diplomirao na Islamskom sveučilištu u Gazi, gdje je studirao fiziku, kemiju i biologiju. Bio je na čelu sveučilišnog odbora za zabavu i često je nastupao na pozornici.

Deif je bio jedan od osnivača Hamasovog vojnog krila Qasam Brigades 1990-ih i vodio je snage više od 20 godina. Također se navodi da je on ključna ličnost koja je planirala samoubilačke napade koji su doveli do smrti desetaka Izraelaca, piše Al Jazeera. Izrael je njega i Hamasovog vođu u Gazi Yahyu Sinwara identificirao kao glavne arhitekte napada 7. listopada na južni Izrael.

Ujutro 7. listopada, Hamas je izdao rijedak glasovni snimak Deifa koji najavljuje operaciju "Al-Aqsa Flood", što je signaliziralo da je napad bio osveta za izraelske napade na džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu, treće najsvetije mjesto islama.

Deif, 58, rijetko govori ili se pojavljuje u javnosti. Dakle, kada je Hamasov TV kanal najavio da će govoriti 7. listopada, Palestinci u Gazi su znali da se nešto značajno sprema.

Govoreći smirenim glasom na snimku, Deif je rekao da je Hamas više puta upozoravao Izrael da prekine svoje zločine nad Palestincima, oslobodi palestinske zatvorenike i zaustavi eksproprijaciju palestinske zemlje.

"Danas bijes Al-Aqse, bijes našeg naroda i nacije eksplodira. Naši mudžahedini (borci), danas je vaš dan da ovom zločincu date do znanja da je njegovo vrijeme završilo", rekao je Deif.

Godine 1989, za vrijeme vrhunca prve palestinske intifade, Izrael je uhitio Deifa i pustio ga nakon 16 mjeseci u pritvoru. Postao je čelnik brigada Qasam 2002. godine nakon što je Izrael ubio njegovog prethodnika i vođu osnivača Salaha Shehadeha.

Nakon što je naslijedio Shehadeha, na njega je izvršeno nekoliko atentata.

Deif na arapskom znači "posjetitelj" ili "gost", a neki kažu da je to zato što je vojni zapovjednik Hamasa uvijek u pokretu s izraelskim lovcima na tragu.

Prema izvješćima, Deif je izgubio oko i zadobio teške ozljede u jednoj nozi u jednom od izraelskih atentata. Njegov opstanak dok je vodio Hamasovo naoružano krilo pretvorio ga je u narodnog heroja među Palestincima.

Uzdizanje u rangu Hamasa više od 30 godina, vjeruje se da je Deif razvio mrežu tunela grupe i svoju stručnost u pravljenju bombi.

U kolovozu 2014. Deifova supruga i sedmomjesečni sin ubijeni su u izraelskom zračnom napadu koji je gađao kuću u Gazi u kojoj je obitelj boravila.
U svibnju je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda rekao da je zatražio naloge za uhićenje Deifa, Sinwara i još jedne ličnosti Hamasa zbog napada 7. listopada. Nalozi su također izdati za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra obrane Yoava Gallanta zbog odgovora Izraela da je do sada ubijeno najmanje 39.480 ljudi u, kako grupe za ljudska prava opisuju, tekućem genocidu.