TKO JE ELAM BALLY? Misteriozni kandidat čudnog imena na mostarskim lokalnim izborima

Elam Bally
mostar.live

Na kanidatskoj listi za lokalne izbore koji se održavaju početkom listopada u Mostaru većina imena manje je ili više poznata. Jedno se međutim ističe po svojoj neobičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o neovisnom kandidatu imena Elam Bally koji želi ući u mostarsko gradsko vijeće.

Ovo neobično ime zaintrigiralo je redakciju portala Hercegovina.info da pokuša saznati više o ovome kandidatu.

Kada upišete ovo ime u pretraživač, prvi rezultat je članak iz 2019. objavljen u magazinu Žurnal, u kojem novinar Avdo Avdić donosi intrigantu priču o ovome Mostarcu.

Avdić tako piše kako se iza imena Elam Bally nalazi hercegovački poduzetnik Safet Balić, inače bivši član SDA i osoba bliska određenim ljudima u ovoj stranci.

Žurnal pisao o sumnjivom pogodovanju

Članak sa Žurnala Bally ili Balić nikada nije demantirao, a mi ga prenosimo u nastavku:

"Udruženim snagama, po zakonu, javna poduzeća Ceste i Elektroprivreda BiH omogućile su SDA-ovom hercegovačkom biznismenu Safetu Baliću alias Elamu Ballyu da besplatno dobije struju, te da, pritome, na štetu EP BiH, uštedi 250 tisuća maraka.

Upišete li u pretraživaču ime Elam Bally vidjet ćete da se radi o delegatu sa Šestog kongresa SDA, koji je u Mostaru poznatiji kao Safet Balić, a u stranačkim krugovima SDA kao prijatelj potpredsjednika SDA Edina Mušića.

Elam Bally Safet Balić

Za Balića ćete još pronaći da je 2006. godine u Mostaru pretukao staricu Mersiju Šehović. I to je sve.

No, u dokumentima koji su u posjedu Žurnala navedeno je da je Elam Bally krajem prošle godine dostavio Elektroprivredi BiH, podružnici „Elektrodistribucija“ Mostar zahtjev za priključenje električne energije na stambeni objekt koji želi graditi nadomak Mosta „Begića i Begovića“. S obzirom na to da u blizini nema struje, priključak na objekat u vlasništvu Safeta Balića, prema izračunu bi koštao 510 tisuća maraka.

Troškovi prikjučka bi, u skladu sa propisima FERK-a, bili dijeljeni 50/50 posto, odnosno Elektroprivreda BiH bi izdvojila 250 tisuća maraka, koliko bi morao izdvojiti i prijatelj potpredsjednika SDA. Ali onda je pronađeno rješenje. Javno poduzeće Ceste Federacije su se preko noći sjetile da moraju osvijetliti Most „Begića i Begovića“ koji se nalazi u kanjonu Neretve između Jablanice i Mostara i u čijoj neposrednoj blizini se nalazi objekt koji gradi Safet Balić, odnosno Elam Bally. I oni podnose zahtjev Elektroprivredi BiH za priključak električne energije, a direktor mostarske Elektrodistribucije Ragib Šuta, također kadar Edina Mušića i SDA, objednjuje ova dva zahtjeva, što drastično mijenja okolnosti. S obzirom na to da se pojavio i drugi zahtjev za priključak na istoj lokaciji, prema propisima FERK-a, Elektroprivreda je dužna svojim sredstvima osigurati dovođenje električne energije, a kupcima se, u tom slučaju, naplaćuje simbolična taksa.

Dakle, umjesto prvobitnih 250 tisuća maraka, Elektroprivreda BiH će, nakon zahtjeva JP Ceste FBiH, kao drugog kupca, morati sada snositi kompletne troškove priključka, odnosno 510 tisuća maraka. Elam Bally više ne mora uplatiti 250 tisuća maraka da bi dobio struju, već će, kao krajnji kupac, na račun Elektroprivrede BiH uplatiti 2788 maraka. Isto toliko uplatit će i JP Ceste za osvjetljavanje Mosta Begića i Begovića, što, inače, nije bilo u planu za prošlu godinu ovog federalnog javnog poduzeća.

Prema informacijama Žurnala, Balić na ovoj lokaciji želi napraviti lovački dom. Balić i Edin Mušić strastveni su lovci, što dokazuje i naslovna fotografija."

Ratni komandant Drežnice

Safet Balić inače je bivši ratni komandant Drežnice, te je prema pisanju mostarskih medija blizak stranci SDA bio sve do 2023. godine. 

Prije otprilike godinu dana, u rujnu 2023. godine na društvenim mrežama pojavila se vijest o raspuštanju Mjesnog odbora SDA u Drežnici, objavljena na Facebook stranici Drežnica info. U objavi se navodi da je predsjednik, kao i svi članovi odbora, smijenjen zbog nestatutarnog i netransparentnog djelovanja. Također, pozvani su svi članovi SDA koji su delegirani ispred Mjesnog odbora da podnesu neopozive ostavke.

Najavljeno je i ukidanje naziva ceste "Put Alije Izetbegovića" što je tada i učinjeno. Portal Mostar.live pisao je kako se glavna cesta koja vodi kroz ovo naselje zaista više ne zove Put Alije Izetbegovića, jer je tabla sa ovim imenom prefarbana zelenom bojom.

Elam BAlly

Ovaj portal kasnije je spekulirao da je Balićeva ljutnja usmjerena na odnose funkcionera SDA, posebno Edina Mušića, prema Drežnici i Drežnjacima.

Osnovao novu stranku

Prvog ožujka, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u sali Osnovne škole Drežnica održana je Osnivačka skupština nove stranke, Bosanskog nacionalnog pokreta. Skupština je počela simbolično u pet do 12, ističući potrebu za buđenjem građana i pružanjem otpora vladajućim politikama. Na skupštini su izabrani organi stranke, a Safet Balić – Ellam Bally izabran je za predsjednika.

U razgovoru za mostar.live, Balić je istaknuo da je osnivanje pokreta potaknuto teškom situacijom u Hercegovini, optužujući vladajuće politike za rad u vlastitom interesu i zanemarivanje građana. Balić je posebno naglasio kako su zaslužni ljudi koji su branili zemlju sada u teškoj situaciji, suočeni s nedostatkom materijalnih sredstava, dok političari žive u obilju. Najavio je formiranje ogranaka pokreta u svim gradovima i izlazak na lokalne izbore s ciljem promjene političke situacije.

Stranka iz nekog razloga nije upalila, te se vidi kako na facebooku ima samo dvoje pratitelja i nijednu objavu nakon dana osnivanja, a Balić odnosno Bally na kraju je na izbore izašao kao neovisni, a ne stranački kandidat.

Starica svjedočila kako ju je krvnički pretukao

U arhivi portala kliker pronašli smo i ispovijest starice koju je Balić pretukao te 2006. godine.

Mersija Šehović prijavila je tada napad nepoznatog muškarca jer ju je fizički napao zbog upozorenja da ne parkira automobil "volvo" pored njene terase. Napadač je također fizički napao i radnika obližnje autopraonice, koji je pokušao pomoći starici. Šehović je prebačena u mostarsku bolnicu s brojnim podljevima i ogrebotinama. Šehović je izjavila da je napadač Safet Balić, kojeg ne poznaje. Nakon što ga je zamolila da ne parkira ispod njene terase, Balić je navodno zaprijetio i zatim je fizički napao, udarajući je u glavu.

"Nikakvog povoda za napad na mene nije bilo. Izašla sam na terasu i vidjela Balića kako parkira automobil ispod terase.  Ja sam ga zamolila da ne parkira tu, jer čistim kuću pa mogu nehotično istresti nešto na automobil ili prosuti vodu.  Kazala sam da nenamjerno mogu napraviti kakvu štetu. On mi je odmah rekao, hajde pljusni ili istresi nešto na moj auto pa ću ti dići kuću u zrak ! Ja sam mu samo rekla da nije bandit pa da  čini takvo nešto. On je pomjerio automobil i krenuo  prema meni. Mislila sam da će mi samo nešto reći, a on me napao", kazala je tada novinarima Šehović.
Kaže da takvo nešto nije nikada doživjela u životu. "Podigao se preko zida moje terase, uhvatio me za odjeću i povukao. Udario me je glavom u glavu, a onda moju glavu udario u zid. Nastavio me je udarati šakama i tuči sve dok me nije prebio na mrtvo ime", rekla je Šehović. 

Daljom pretragom pronašli smo i kako je Balić ili Bally osnovao ergelu bosanskog brdskog konja 'Falcon' u Bijeloj kod Mostara 2020. godine. 

Vlasnici ergele u kratkom roku su tada osigurali jednog pastuha linije Miško, pet kobila rodova Lasta, Iskra, Morina, Zorka i Mrka, te dva grla ženskog podmlatka. No nakon 2020. godine o ergeli nema pisanog traga, nema web stranice, nema facebook stranice, pa ne možemo sa sigurnošću reći bavi li se Bally još uvijek uzgojem konja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.