TJENTIŠTE Gori stoljetna šuma, traži se pomoć helikoptera iz Srbije

Tjentište požar
Srna

Direktor Republičke uprave civilne zaštite, Boris Trninić, upozorio je da na području Nacionalnog parka Sutjeska, točnije na lokalitetu Tjentišta, gori stoljetna crnogorična šuma te je istaknuo hitnu potrebu za angažmanom helikoptera MUP-a RS za gašenje požara. Taj helikopter bi trebao pomoći Helikopterskom servisu RS i timovima koji su već na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih 48 sati uloženi su ogromni napori kako bi se spriječilo širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi su gotovo iscrpljeni, a ukoliko ne bude angažiran veći helikopter za gašenje požara iz Republike Srbije, može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijelom području Nacionalnog parka Sutjeska," upozorio je Trninić.

Dodao je da prijeti nesaglediva šteta, kako u ekološkom, tako i u materijalnom smislu, jer je ugroženo veliko područje s najkvalitetnijom stoljetnom šumom u jugoistočnoj Europi, biosustav Nacionalnog parka Sutjeska i prašume Perućica.

"Apeliram na institucije BiH da politiku stave u drugi plan i odobre dolazak helikoptera MUP-a Republike Srbije za gašenje požara tipa Kamov. Taj zrakoplov s velikim kapacitetom za vodu i dugim dometom mogao bi značajno doprinijeti kontroliranju i gašenju požara na Tjentištu, čime bi se izbjegle nesagledive ekološke i materijalne posljedice za cijeli ovaj regiju RS-a i BiH," naveo je Trninić.

Napomenuo je da su trenutno na terenu angažirani svi raspoloživi ljudski resursi i materijalna sredstva Nacionalnog parka Sutjeska, Vatrogasne jedinice Foča, Šumskog gazdinstva iz Foče, Helikopterskog servisa RS-a te timovi Republičke uprave civilne zaštite.