TESTIRANJE RADNIKA UNO BiH Nemaju pojma o instituciji u kojoj rade, najgori rezultati u Regionalnoj upravi Mostar

Zgrada UNO Banja Luka
N1

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH nedavno je provela test općeg znanja među svojim zaposlenicima, od kojih mnogi nisu znali odgovore na ključna pitanja vezana uz nadležnosti institucije, ponašanje na radnom mjestu i disciplinsku odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirano je 127 radnika, a 40 ih je palo, od kojih 22 nisu imali nijedan točan odgovor. Usprkos tome što su pitanja i odgovori bili unaprijed dostupni, neki zaposlenici nisu ozbiljno pristupili ispitu. Zbog loših rezultata, najavljeno je novo testiranje za sve zaposlenike, saznaje Capital.

Nakon objavljenih rezultata, uprava je najavila da će testiranju podvrgnuti sve radnike, bez obzira na staž, uključujući one koji su prethodno bili izuzeti od provjere. Ovaj potez izazvao je oštre reakcije sindikata.

Predrag Jelača, predsjednik Samostalnog sindikata UIO, kritizirao je testiranje, tvrdeći da je protivno pravilnicima i zakonima, jer bi mnogi radnici trebali biti izuzeti na temelju radnog staža i prethodnih položenih ispita. Suprotno njemu, Sindikat UINO, pod vodstvom Ane Mrnjavac, podržava testiranje i smatra ga potrebnim kako bi se održala razina stručnosti i odgovornosti.

Na pitanja kako komentira to što dobar dio zaposlenih, redom sa visokom stručnom spremom, nije bilo u stanju da odgovori na pitanja, Jelača kaže da su to ljudi koji su zapošljavani po zadatku.

“Te ljude je bivši direktor primao i davao im pitanja i odgovore za testove za prijem na radno mjesto, a oni sada nisu znali ni da prepišu da bi prošli. Došli su sa diplomama seoskih fakulteta i normalno je da nemaju znanja, neće ga nikad ni imati. Ni njihovi šefovi nemaju znanja za posao koji rade. Smatram da je ovo što novi direktor radi nije po zakonu“, kaže Jelača.

Testirani radnici UNO pitani su da nabroje nadležnosti uprave, teže oblike disciplinske odgovornosti, sastavne dijelove rješenja koje donose, sektore i radne jedinice i druge elementarne stvari koje bi trebalo da znaju ako rade u ovoj instituciji.

Bilo je i kompleksnijih pitanja, ali i banalnih poput onog da li je dozvoljeno konzumiranje alkohola na radnom mjestu.

Najviše takvih bilo je u Regionalnoj upravi Mostar.

Menadžment UIO dao je zaposlenicima više od šest mjeseci za pripremu za ispit, no rezultati su pokazali značajno neznanje među dijelom zaposlenih, uključujući one s visokom stručnom spremom. Neki su čak odgovarali neozbiljno, dodajući šale na testovima. S obzirom na to da UIO upravlja prikupljanjem poreza, ovaj rezultat izazvao je dodatne rasprave o kvaliteti kadrova u javnim institucijama BiH.

Za mnoge radnike koji su pali na testu, predviđen je popravni ispit, a njihova je trenutna pozicija degradirana s umanjenjem plaća. Nadležni planiraju provoditi dodatna testiranja i u budućnosti kako bi osigurali veći stupanj odgovornosti i znanja unutar UIO, što je prvi put u posljednjih 20 godina da je provedena ovakva provjera.