TEMA SOLARI Subjekti koji žele vlast u Mostaru odgovarali na pitanja o pogodovanju investitorima i državnom zemljištu

Rodoč solari

Solaromanija koja je zahvatila i Mostar našla se na udaru kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka baš i nije glasna a najviše se bune sami građani koji tvrde da razna pogodovanja moćnicima ugrožavaju njihove živote te da će solari imati negativne posljedice.

Mostarske gradske vlasti izdale su brojna odobrenja. No, nedavna odluka Ustavnog suda koja se odnosi na državna zemljišta u Varešu i na Jahorini blokirala je i ostale procese pa je sve na čekanju zbog isprepletenosti i uplitanja lokalnih zajednica u odluke s viših razina.

Među pitanjima koja je portal Bljesak poslao strankama u Mostaru u ovom predizbornom ciklusu je i to kako komentiraju prenamjenu zemljišta oko Mostara u građevinsko unatoč presudi Ustavnog suda koja to zabranjuje te kako riješiti eventualne tužbe investitora koji sada ne mogu graditi solare?

Odgovore su objavili redoslijedom kako su pristizali iz stranaka i koalicija, te od neovisnih kandidata.

Neke stranke i koalicije nisu uopće dostavile odgovore.

Hrvatska republikanska stranka navodi kako je više puta upozoravala na moguće posljedice ovakvih odluka.

''Grad Mostar izdao je veliki broj građevinskih dozvola za solarna postrojenja u okolici Mostara, a Odluka Ustavnog suda BiH kaže da je trajna pretvorba državnog šumskog zemljišta neustavna, naređujući Vladi FBIH i Ministarstvu poljoprivrede FBiH da poništi sva rješenja zasnovana na toj odluci.

Više puta smo na sjednicama GV Grada Mostar upozoravali Kordića (Mario, gradonačelnik Mostara, op.a.) na ovaj scenarij i eventualne tužbe investitora nakon izdanih građevinskih dozvola, ali svaki put smo dobili neku 'lijepu mostarsku priču'.

Dakle, investitorima je svejedno šta će se desiti jer će tužiti Grad za milijunske iznose radi izdavanja građevinskih dozvola, građani će to platiti porezima kojima pune proračun, a samo još treba utvrditi tko će kazneno odgovarati. Ako još uvijek imate sumnje za koga radi ova odnarođena vlast, pogledajte tko su vlasnici solarnih postrojenja na području Grada Mostara.

Ne mareći za zdravlje građana Mostara postavili su dio solarnih postrojenja u vodozaštitnim područjima, iznad pitkih izvora vode, te ugrozili našu djecu i nas radi profita par tajkuna'', navode iz HRS-a.

Hrvatska seljačka stranka navodi kako kazne trebaju platiti načelnici službi koji su i izdali dozvole. ''Kriminal. Novac. Istražiti kako se to dogodilo i ukinuti praksu da Grad plaća odštete.

Sumnjamo da se odjeli Gradske Uprave "ugrađuju" i u tužbe i obeštećenja. Nakaradan zakon je omogućio da solari postanu isplativi samo investitorima. Tako investitor nasilno a zakonski muze novac od korisnika elektrodistribucije. Obeštetiti investitore novcem onih koji su im, kao načelnici službi, dopustili da grade te solarne i vjetrorugobe na nezakonit način'', kažu iz HSS-a.

Neovisna kandidatkinja na lokalnim izborima, Boška Ćavar, navodi  da je ''pogodovanje investitorima od strane Gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća dovelo Grad Mostar i njegove građane u nezavidnu situaciju''. ''Odgovorni su znali da ne mogu raspolagati s tim zemljištem pa su se ipak upustili u prenamjene.

Nikada nisam glasala za takve regulacijske planove niti ću. Poštivanje zakona je obveza svake vlasti, samo smo mi bahati. Građani ne smiju plaćati za propuste ove vlasti i vijećnika svakako, štetu koju je vlast nanijela za budžet građana treba adresirati na račune i imovinu odgovornih!!!

Uostalom Grad ima pravnike, stručne službe i neka odgovaraju za propuste'', kaže Ćavar.

Neovisni kandidat Elvis Redžić kaže kako je ''to pogodovanje stranačkim tajkunima''.

Koalicija za Mostar, predvođena SDA, u svemu vidi umiješanost Republike Srpske i Ureda visokog predstavnika u BiH. ''Prenamjena poljoprivrednog odnosno šumskog zemljišta je nadležnost Kantona odnosno Federacije, a sve upućuje na to da u slučaju zemljišta oko grada Mostara nisu ispoštovane sve ove procedure, međutim svi detalji tek trebaju biti utvrđeni. Ono što je evidentno je da ovo pitanje nije vezano samo za solarne elektrane nego je priča puno kompleksnija i vezana je za kompletnu državnu imovinu i nastojanja političara iz RS-a da izvrše uknjižbu te državne imovine na entitet RS, zbog čega je u cijelu priču uključen i OHR i visoki predstavnik.

Vrlo je teško prognozirati kako će se riješiti ovo pitanje i šta će biti sa eventualnim tužbama jer se radi o zaista kompliciranim pravnim stvarima'', kažu iz Koalicije za Mostar.

HDZ 1990 navodi kako su ''obnovljivi izvori energije pa tako i solari gospodarski potencijal koji nemaju mnogi, a mi ga imamo napretek''.

''Nažalost, na primjeru solara je najvidljiviji i najjasniji klijentelizam i korupcija. Omogućeno je da pojedinci uzurpiraju većinu javnih površina suprotno nametnutim Odlukama Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Sunce mora biti iskorišteno da svaki građanin Grada Mostara osjeti benefit što živi na ovom području.

Uraditi reviziju svih dozvola koje su date na javno zemljište, a sve to u suglasju s ljudima koji žive ondje gdje bi se trebali graditi solari.

Potencijal sunca mora biti iskorišten na način da zaštitimo životnu sredinu i da ne bude omogućen kao i sve do sada samo podobnim pojedincima, već da njegove potencijale koriste svi žitelji Grada Mostara'', naveli su iz HDZ-a 1990.

HDZ BiH kaže kako je ''ovo pitanje kompleksno i zahtjeva opsežan odgovor'' ali i da '' Grad Mostar nije napravio apsolutno ništa protivno zakonu''.

'Ipak zbog formata u kojem možemo odgovoriti jasno je kako je odluka koju spominjete zaustavila jedan veliki dio investicijskih procesa u Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini.

Radi se o čitavom nizu loših tumačenja, štetnih postupaka i u konačnici zaustavljanja razvoja. Ono što je važno naglasiti, Grad Mostar nije napravio apsolutno ništa protivno zakonu, a u prenamjeni zemljišta nema ni nadležnost.

Opet je važan kontekst i dobro poznavanje zakona i propisa ove države. Prenamjenu kategorija zemljišta rade za to nadležna ministarstva u Županiji ili Federaciji BiH, a Općine i Gradovi nemaju tu nadležnost.

Grad Mostar je prvi grad u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju vlastite solarne elektrane od 50 mw s ciljem dodatnog prihoda i procesa energetske tranzicije i čuvanja okoliša. Idemo u korak s trendovima i prilikama koje se otvaraju na tržištu.

Apsolutno je neprihvatljivo da se zaustavlja razvoj gradova i općina zbog zloupotreba koje rade pojedinci. Naša pozicija u odnosu na ovo pitanje je jasna, stojimo uz proces razvoja, naravno u skladu sa svim zakonima i bit ćemo konstruktivan partner u rješavanju ovoga izazova.

S obzirom na uzroke za presudu ustavnoga suda i činjenicu kako je i ranija odluka OHR- a bila sprječavanje prodaje državnoga zemljišta, a ne zaustavljanje razvoja i uporabu toga zemljišta očekivati je da se ovo pitanje riješi na višim razinama vlasti kako bi konkretno Mostar mogao ostvariti dodatan rast i razvoj u svim gospodarskim aktivnostima'', naveli su iz HDZ-a BiH za Bljesak.