TAJNI SVIJET BIRDWATCHINGA U LIVNU S Marijom i Antom strpljenje je nagrađeno nezaboravnim trenucima

marija i ante perković
SEAD ŠAŠIVAREVIĆ

Maskirate se, pritajite i promatrate… satima. To je zadovoljstvo koje zahtijeva strpljenje i faktor sreće. Nekad se ne dogodi ništa, a ponekad se pojavi prava atrakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježeni trenutci tijekom birdwatchinga u Livnu

"Imali smo gosta iz Amerike kad se pojavila ta ptica - Brkata sjenica, nova vrsta za Livanjsko polje. Bio sam presretan jer to je bila nova vrsta za nas, dok je našem gostu iz Amerike to isprva bilo beznačajno. Međutim, kada je vidio koliko sam ja sretan, i on je postao oduševljen. Birdwatching je uistinu divna stvar", priča nam Ante, profesor biologije i veliki zaljubljenik u Livno, njegovu prirodu i promatranje ptica.

Zašto baš Livno?

Birdwatching je običaj koji u svijetu, posebno u Velikoj Britaniji i Americi, ima dugu tradiciju, dok kod nas tek postaje popularan. Livno se nameće kao idealno mjesto za ovu vrstu aktivnosti u našoj zemlji.

ante perković

Pitate se zašto baš Livno? Samo Livanjsko polje, njegove rijeke i Buško jezero kao i predivna priroda predstavljaju savršenu lokaciju, koju Ante sa suprugom Marijom pokazuje ljubiteljima ptica iz cijeloga svijeta.

Marija i Ante Perković, bračni par iz Livna, veliki su zaljubljenici u prirodu. U ljetnim mjesecima uživaju u vožnjama kanua na rijeci Sturbi, dok ostatak godine posvećuju promatranju ptica.

Za birdwatching su saznali sasvim slučajno, na seminaru od kolega, turističkih vodiča za promatranje ptica. Otišli su iz radoznalosti i shvatili da i kod njih postoji mogućnost za takvu aktivnost. Nakon nekoliko izlazaka na teren u Livanjsko polje, zaljubili su se u birdwatching.

Zabilježeni trenutci tijekom birdwatchinga u Livnu

"Lako je zaljubiti se u to. Odeš na teren, naletiš na neku rijetku vrstu i to te tjera da slikaš što više vrsta. Odjednom počneš maštati o opremi i fotoaparatima. Praviš svoju listu ptica koje si snimo i penješ se na više razine, sve dok ne dođeš do svjetske. Stvarno smo se zaljubili u birdwatching", s osmijehom nam govori Marija.

marija perković

Premalo za jedan dan

Livno je jedno od najatraktivnijih mjesta za promatranje ptica u cijeloj Bosni i Hercegovini te ima veliki potencijal za razvoj ovog vida turizma. Na Livanjskom polju, koje obuhvaća oko 460 kvadratnih kilometara, od 1888. godine vodi se popis svih zabilježenih vrsta ptica. Nedavno je upisana i 280. vrsta.

Jedan dan je premalo za vidjeti sve što ovo područje nudi.

''Prvog dana obiđemo sjeverni dio Livanjskog polja, Ždralovac – najveću močvaru u ovom dijelu. Drugog dana odlazimo na Buško jezero, zatim na rijeku Sturbu, gdje se iz neposredne blizine mogu promatrati male gnjurce, mlakuše ili svračke.

Nakon toga obilazimo izvore Žabljaka i Dumana, koji su izuzetno atraktivni, s 10 do 15 specifičnih vrsta ptica koje se ne mogu vidjeti u polju, poput Modrokosa i Sivog sokola. Na kraju idemo prema šumama i planini Šator, ili prema Kupresu, koji su također iznimno atraktivna područja za promatranje ptica'' opisuje Ante ture koje rade s gostima.

Zabilježeni trenutci tijekom birdwatchinga u Livnu

Najljepše migracije iznad Buškog jezera

Najveća sezona za promatranje ptica je u proljeće i jesen. Tada su migracije i najviše je ptica po vrstama i broju jedinki koje se mogu vidjeti kod nas, a Buško jezero postaje tada neiscrpni izvor prilika za promatranje rijetkih i zaštićenih vrsta u njihovom prirodnom okruženju.

Najatraktivnija vrsta stranim gostima su neke vrste koje su nama uobičajene.

"Za strane goste, vrste koje su nama česte predstavljaju pravu rijetkost i izuzetno ih privlače. Na primjer, svrake i vrapci, koje mi svakodnevno viđamo, njima su vrlo zanimljivi. Dok mi grlice viđamo svaki dan, neki Englezi su njima oduševljeni'', objašnjava Marija.

Posebno zanimljiv trenutak bio je kada su ih posjetili Englezi, organizatori najvećeg svjetskog sajma promatranja ptica (birdwatchinga) u Engleskoj, a na kojem su ove godine prisustvovali Marija i Ante.

''Za nekoga tko se bavi birdwatchingom, dolazak takvih ljudi bio je kao da vam sam papa ili Modrić jave da dolaze upoznati vas. To je za nas imalo toliki značaj. U tri sata koliko su imali vremena pokušali smo im pokazati što više važnih lokacija za promatranje ptica.

ante perković

Dok smo se vozili, pričali su nam kako su obišli gotovo čitav svijet, s ciljem da posjete sve države koje sudjeluju na Svjetskom danu promatranja ptica, pa tako i nas. Na svojoj listi imaju mnoge rijetke vrste ptica, ali kada su vidjeli grlice, bili su nevjerojatno ushićeni od sreće. Iznenadila nas je njihova reakcija, jer te ptice su za njih takva rijetkost, a za nas vrsta koju viđamo prilično često", govori nam Ante.

U Livanjskom polju prizori često izgledaju kao da su iz dokumentarnog filma.

Trenutak s Buškog jezera

''Često doživljavamo takve prizore koji kao da su s neke od emisija National Geographic, poput onoga kada smo jednom promatrali oko 20 tisuća liski. Iako su obične ptice, poznate i nama i Englezima, prizor je postao dramatičan kad se iznenada pojavio Orao bjelorepan. U panici, liske su se razletjele, sudarale, a orao je brzo zgrabio jednu i odletio'', prepričava nam trenutke u njihovim avanturama s gostima.

Zabilježeni trenutci s birdwatchinga u Livnu

Ili one s dubljim džepom ili koncesije

Odlučujući faktori pri odabiru destinacije za promatranje ptica su dostupnost i raznolikost ptičjeg svijeta, kao i prisutnost određenih grupa ptica ili endemskih vrsta.

Birdwatching privlači specifičnu skupinu ljudi, često one s dubljim džepovima, koji uživaju u prirodi i imaju izražen interes za očuvanje okoliša. Ova aktivnost nerijetko uključuje putovanja diljem svijeta jer mnogi žele promatrati rijetke ili egzotične vrste ptica.

Brojne zemlje u našem okruženju već imaju razvijenu ponudu i bilježe odlične rezultate u ovom vidu turizma, a svake godine sve više ulažu u njegov razvoj. Specifičnost je da ovu vrstu turističke ponude prati i obavezna zaštita samih resursa na kojima se ona razvija

Ono što nama nedostaje kako bismo više privukli tu klijentelu, objašnjavaju Marija i Ante, jest podizanje ove vrste turizma na višu razinu, što je moguće jedino kroz zaštitu Livanjskog polja.

Birdwatching u Livanjskom polju

"Glasno se govori o zaštiti Livanjskog polja, i to bi značajno unaprijedilo ovu vrstu turizma. Zašto do toga još nije došlo, ne znam... bojim se da sve nekako ide u korist ovim koncesijama. Kada bi Livanjsko polje bilo zaštićeno područje ili proglašeno parkom prirode, odmah bi postalo istaknutije u krugovima birdwatchinga. Primjerice, Hutovo polje, koje je park prirode, već privlači više ovakvih gostiju, iako, odgovorno tvrdim, Livanjsko polje ima više ptica od Hutova", objašnjava Ante.

Puno planova i puno ideja

Za razvoj ove aktivnosti važno je osigurati odgovarajuću infrastrukturu, nešto što bi unaprijedilo ponudu i privuklo više gostiju.

"Kada je riječ o promatranju ptica, na nekoliko lokacija koje posjećujemo odlično bi se uklopila osmatračnica. Na primjer, na Buškom jezeru, zatvorena osmatračnica bi omogućila gostima zaštitu od vremenskih uvjeta i mirno promatranje ptica te fotografiranje," objašnjava Ante, ističući jedan od planova koji žele realizirati.

Birdwatching u Livanjskom polju

Planova je mnogo, a većina ideja za unaprjeđenje dolazi s njihovih putovanja, edukacija i projekata.

"Nedavno smo se vratili iz Engleske i usred Londona smo dobili ideju nakon posjeta Tower Bridgeu. Oko tog područja trava nije pokošena, osim jedne staze, a zasijali su livadu trave i cvijeća kako bi stvorili poseban ugođaj i pogodna staništa za pčele. To nas je inspiriralo da napravimo nešto slično – primjerice, nakon vožnje kanuom, osmisliti stazu kroz polje divljeg cvijeća, gdje bi posjetitelji mogli slikati biljke, cvijeće ili brati ljekovito bilje. To je možda jedna od ideja koju planiramo u budućnosti uklopiti u našu buduću ponudu," zaključuje Marija.

Vožnja rijekom Sturbom

Marija i Ante Perković neprestano pronalaze nove načine kako bi svoje goste očarali ljepotama Livanjskog kraja. Njihova strast prema prirodi nije samo hobi, već način života. Ljetni mjeseci donose avanture na vodi, dok gostima u kanuima otkrivaju skrivene ljepote rijeke Sturbe. Ostatak godine potpuno se posvećuju birdwatchingu povezujući ljude iz cijelog svijeta s netaknutom prirodom ovoga kraja i otkrivajući sve čari Livanjskog polja.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.