TAJKUN POBJEGAO U BiH Iz njegovih tvrtki prije stečaja izvukli 2,4 milijuna eura i razdijelili ih kao pozajmice

Tomislav Opačak
Crona.hr

Poduzeće za ceste, jedna od tvrtki u vlasništvu obitelji Tome Opačka, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine funkcionirala je poput banke, dijeleći pozajmice pravnim i fizičkim osobama, otkriva Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica te tvrtke, Sandra Opačak, supruga kontroverznog poduzetnika i bjegunca u BiH, Tome Opačka, dijelila je pozajmice šakom i kapom.

Računi tvrtke svedeni na nulu

Ukupno 29 ugovora o kratkoročnim pozajmicama, vrijednih ukupno 2.436.197 eura, izdano je na rok od 350 dana uz kamatu od četiri posto, a pozajmice su bile namijenjene za obrtna sredstva. Kao razlog predstečajnog postupka, koji je otvoren 10. srpnja ove godine, navedena je blokada koja traje od 30. travnja. Računi tvrtke Poduzeće za ceste u četiri različite banke imaju saldo od nula eura.

Donatori Zorana Milanovića

Veći dio pozajmica otišao je tvrtkama u vlasništvu članova obitelji Opačak. Primjerice, 14. kolovoza prošle godine, tvrtki Feliks regulacija posuđeno je više od pola milijuna eura. Na čelu te tvrtke bili su Vesna i Mijo Opačak, roditelji Tome Opačka, a Feliks regulacija bila je i najveći donator kampanje Zorana Milanovića. Tvrtka A1 plus i Slavonija d.o.o., koje vodi Mijo Opačak, također su primile značajne pozajmice.

Sandra Opačak je, osim tvrtkama, pozajmice davala i članovima obitelji. Sama je sebi prebacila 28.383 eura, a suprugu Tomi 7171 euro. Zanimljivo je i da su pozajmice davane i tvrtkama koje su već bile brisane iz sudskog registra, kao i osobama bez navedenih brojeva bankovnih računa.

Pozajmicu dobio i Bujanec

Tvrtka Bujica Media, vlasništvo Velimira Bujanca, također je dobila pozajmicu, a sredstva su prebacivana i nogometnom klubu Marsonia te Radio Slavoniji.

Nakon otkrića Telegrama o nepravilnostima u održavanju prometnica, Hrvatske ceste raskinule su ugovor s Poduzećem za ceste vrijedan 53.785.550 eura. Ugovor je raskinut u listopadu prošle godine, samo pola godine nakon sklapanja. U međuvremenu, Tomo Opačak završio je u istražnom zatvoru u srpnju prošle godine zbog prijetnji i iznuđivanja, ali je pušten u listopadu nakon nagodbe s USKOK-om. Kada je trebao početi izdržavati preostalih pet mjeseci zatvorske kazne u siječnju ove godine, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu.

Bijeg u Odžak

Opačak je pobjegao u Odžak, gdje je tvrdio da je otišao na rehabilitaciju nakon lakše operacije. Opačak ima državljanstvo BiH i iskoristio je tu činjenicu kako bi izbjegao izdržavanje kazne. Njegov bijeg dodatno je zakomplicirao situaciju za tvrtku Poduzeće za ceste, koja je suočena s predstečajnim postupkom i neizvjesnom sudbinom svojih 250 vjerovnika i 60-ak radnika.

Sandra Opačak potpisivala je sve poslove, uključujući one s PZC Brodom, gdje su izdane zadužnice i obveze za vraćanje pozajmica. Revizorska kuća PKF Fact revizija d.o.o. dala je "mišljenje s rezervom" zbog nesigurnosti oko povrata pozajmica, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 2.221.793 eura.

Povjerenica Blanka Gambiraža, koja će voditi predstečajni postupak, suočena je s velikim izazovom. Plan restrukturiranja tek treba biti napravljen, a sudbina tvrtke, vjerovnika i radnika ovisit će o njegovom uspjehu. U međuvremenu, Tomo Opačak, mozak poslovnog carstva obitelji Opačak, ostaje na rehabilitaciji u Bosni i Hercegovini.

Cijelo istraživanje Telegrama čitajte OVDJE.