ŠUTNJA REKTORATA Sindikalisti nisu dobili prostorije i adresu na Sveučilištu, Sindikat će registrirati negdje drugo

Rektorat Sveučilišta u Mostaru

Novoosnovani Sindikat Sveučilišta u Mostaru već tjednima vodi borbe kako bi dobili adekvatne prostorije za rad i korištenje adrese unutar kampusa Sveučilišta, no od Uprave na čelu sa Zoranom Tomićem nisu dobili niti jedan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikat Sveučilišta u Mostaru uputio je dva dopisa rektoru Sveučilišta Zoranu Tomiću sa zahtjevom da nam se dodijeli prostor za rad Sindikata, te omogući korištenje adrese unutar kampusa Sveučilišta. Od rektora Tomića nismo dobili odgovor ni na jedan dopis, iako je rektor javno podržao inicijativu osnivanja Sindikata i izrazio spremnost na pružanje pomoći pri njegovu osnivanju.

Nije odgovorio ni na dopis odvjetničkog ureda koji vodi postupak registracije Sindikata, u kojem su odvjetnici podsjetili rektora Tomića na zakonsku obvezu poslodavca da osigura odgovarajuće uvjete za djelovanje Sindikata. Na zahtjeve Sindikata oglušio se i Senat i Upravno vijeće Sveučilišta, kojima smo također uputili dopis.

Dobivanjem odobrenja za korištenje adrese sveučilišnoga kampusa konačno bi bio završen proces registracije Sindikata pri Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ. Kao što je poznato, sindikalno organiziranje je osnovno zakonsko pravo prema Zakonu o radu Federacije BIH. Pravo na sindikalno udruživanje je i europska tekovina, zaštićena Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe kao i Poveljom o ljudskim pravima Europske unije.

Ovakav ignorantski stav prema Sindikatu pokazuje uznemirujuću zatvorenost uprave Sveučilišta prema pluralizmu, dijalogu i suradnji. Takav odnos u potpunoj je suprotnosti s koncepcijom Sveučilišta, koje je po svojoj naravi mjesto ljudske slobode", priopćili su sindikalisti te dodali da će zbog zaštite slobodarskog duha mostarskog Sveučilišta, Sindikat registrirati na drugoj adresi, a zaštitu svojih prava potražiti pravnim putem.